DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over heringerichte wegen…die vervolgens weer heringericht worden.

Dordrecht heeft de reputatie het beleid aan te passen op basis van opgedane ervaringen. Straten, wegen en pleinen zijn er een mooi voorbeeld van. Straten worden opengebroken, anders ingericht en met gepaste trots gepresenteerd. Denk maar aan het Scheffersplein, waar de verkeerde klinkers werden gebruikt. Verkeersstrubbelingen in de Wijnstraat na aanpassingen in de verkeersstroom. Auto’s en bussen  kunnen elkaar moeizaam passeren, met als gevolg filevorming, geïrriteerde automobilisten en bewoners. Het voor veel geld opgeknapte Statenplein zou hét evenementenplein van de stad worden. Ware het niet dat de vertegenwoordigers van de marktkooplui hier een stokje voor staken. De evenementen komen op plaats twee en moeten zich voegen naar de belangen van de markt.

Missers

De Reeweg: ook zo’n staaltje van wijzigende plannen. Werd tweemaal opengebroken door missers in planning en uitvoering. Jammer voor de middenstanders en bewoners, maar het was niet anders. Het Achterom was opgeknapt en in een nieuw jasje gestoken. Het zag er mooi en gelikt uit. Maar ook die straat moest weer worden opengebroken, want ook daar was het ergens niet goed gedaan. Het fietsgedeelte was aangegeven met een lik verf en, vooruit, de straat lag weer open. En dan de Visstraat. Voor een kapitaal werd deze voorzien van nieuwe bestrating. En ja hoor, het zou niet waar zijn, de straat werd weer opengebroken en opnieuw bestraat.

Max Verstappen

De voorlopige kers op de taart is de ‘racebaan’ Merwedestraat. Met een forse investering zou de straat als toegang tot de stad een visitekaartje gaan worden. Mooi? Jazeker! De straat kreeg een aantal verkeerstechnische veranderingen die voor een logische verkeersstroom zouden gaan zorgen. Mooi asfalt, bomen tussen de twee rijbaanstroken. Verkeer kon op basis van de geldende rijsnelheid van vijftig kilometer per uur rustig doorrijden. De stad uit en de stad in. Maar ook dit paradepaardje mag weer op de schop. De baan nodigt sommige asociale rijhufters uit om zich er Max Verstappen te wanen. Auto’s over de kop, dodelijk ongeval, te hoge snelheden. Ik kan zo nog wel even doorgaan. En dan komt het bekende ‘mosterd na de maaltijd-reageren’ van de stad of beter: wanneer het kalf verdronken is wordt de put gedempt.

Verfpot

Dus mocht men deze week in de gemeenteraadscommissie weer eens een oordeel geven. Zoeken naar mogelijkheden om de Merwedestraat veiliger te maken. Heel Crea Bea werd de oplossing gevonden in, hoe kan het anders, de kwast en de verfpot. De goedkoopste oplossing van het probleem. Wethouder Rik van der Linden kreeg instemming van de commissieleden om van vier naar drie rijstroken te gaan. Een paar maanden geleden werd BVD, de partij die dit voorstel lanceerde, weggelachen. Ondertussen werd het door iedereen min of meer geadopteerd. Hoe het met het spoedvervoer van de hulpdiensten verder gaat, zal de praktijk gaan uitwijzen. Indien nodig komt er een aparte rijstrook.

Net niet

Alles op een rijtje zettend heeft het iets weg van een klucht. Op het moment suprême pakken de visioenen van de beleidsgeesten op het Stadskantoor telkens net iets anders uit dan gedacht. En mag er weer in de buidel van de stadskas gegraaid worden om het te herstellen. Wordt de upgrade van de Spuiboulevard het volgende aansluitende hoofdstuk in de klucht ‘Net niet’? Wordt vervolgd!

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 19 oktober ontvangt Ben Corino de bekende oud-fotograaf Robert Vos als hoofdgast in zijn radioprogramma Studio De Witt. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij als fotojournalist bij de door Philip Elzerman gerunde huis-aan-huiskrant Merwesteyn. Ook voor De Dordtenaar leverde hij fotomateriaal. Vos ontwikkelde zich tot een veelgevraagde fotojournalist voor landelijke en internationale dagbladen. Zijn naam was gevestigd. De kroon op zijn werk was het winnen van de Zilveren Camera voor fotojournalistiek met de foto waar Pieter van den Hoogenband de Olympisch winnaar langeafstandzwemmen Maarten van de Weijden optilde na diens overwinning in 2008. Vos werd door de jaren een alom gerespecteerd allround fotojournalist, maar het gunstige klimaat voor de fotojournalistiek veranderde door alle veranderingen in de krantenwereld. Vos besloot te doen wat hij zich altijd al had voorgenomen om te doen. Hij ging rechten studeren en sinds dit jaar mag hij zich advocaat noemen. De camera werd opgeborgen, de toga aangetrokken. Corino praat met hem over zijn carrière als fotograaf en zijn opmerkelijke overstap naar de advocatuur.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week in Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Jan van der Geer. In het derde uur meer achtergronden aan de Politieke Stamtafel.