DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de problemen en ontwikkelingen in de jeugdzorg. ‘Er gaat best heel veel goed’, is de veel gehoorde reactie van bestuurders en wethouders wanneer zij kritische geluiden over de jeugdzorg te horen krijgen van gemeenteraadsleden. En natuurlijk gaat er ook vast veel goed.

De jeugdzorg en portefeuillehouders die er mee belast zijn. Eén van de lastigste en gevoeligste portefeuilles sinds het Rijk deze zorg overhevelde naar de gemeenten. De jeugdzorg is sindsdien verworden tot een jungle waar men door de bomen het bos niet meer ziet. Beleidsmaatregelen, de gevolgen van regelgeving, de uitvoering ervan raakt kinderen en gezinnen tot in de haarvaten van hun dagelijks bestaan. De jeugd heeft de toekomst, is ons geleerd, maar wat als je een slechte start hebt en in het jeugdzorgcircuit belandt? De gesignaleerde problemen rond jeugdzorginstellingen waar veel geld mee gemoeid is, baart het Ouderplatform Zuid-Holland Zuid zorgen.

Taaie kost

Het is kwart voor twaalf, schrijft de voorzitter van dat Ouderplatform Anke-Elze Rietstap in de brandbrief aan de college- en raadsleden van de tien gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Het betreft Horizon, één van de grootste jeugdzorgaanbieders van Nederland, waar ook vijftien Dordtse kinderen verblijven in de gesloten jeugdzorg. Het is complexe materie. Maar of deze signalen landen bij de gemeenteraadsleden en verantwoordelijke portefeuillehouders is nog maar de vraag. Het is voor de gemiddelde volksvertegenwoordiger taaie kost die zich door hen lastig laat doorgronden. In de Dordtse gemeenteraad zijn het met name Loudy Nijhof van Beter voor Dordt en Cor van Verk en Inge Stevens van de PvdA die zicht hebben op de problematiek binnen de Jeugdzorg en hier aandacht voor vragen. Nee, het is geen gebrek aan goede wil bij de overige raadsleden, maar het vergt eigenlijk een deskundigheid op dit terrein die slechts bij een enkele volksvertegenwoordiger in gemeenteraden aanwezig is. Ook de gemiddelde portefeuillehouder moet maar vertrouwen op wat de beleidsambtenaren hem of haar influisteren. En het is lastig wanneer tijdens raadsdebatten blijkt dat een deskundig raadslid de inhoudelijke jeugdzorgmaterie beter beheerst dan de verantwoordelijke portefeuillehouder.

Hans Spigt, voormalig wethouder in Dordrecht, nu voorzitter Jeugdzorg Nederland. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Tegenstrijdige belangen

Hans Spigt, voorzitter van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, die de belangen van de aangesloten jeugdzorginstellingen behartigt, legt verantwoordelijkheid voor de chaos in de jeugdzorg bij het Rijk en de gemeenten. Het Rijk hevelde de verantwoording voor jeugdzorg met minder financiële middelen over naar de gemeenten. En gemeenten begonnen ieder voor zich het wiel opnieuw uit te vinden. Zoekende naar een kosten-baten-model, maar niet zonder gevolgen. Ondertussen al weer vijf jaar met vallen en opstaan. Maar ook is er sprake van tegenstrijdige belangen. Het belang van de grote jeugdzorginstellingen is een ander dan dat van de hulpverleners buiten de instellingen. Toch vissen zij in dezelfde financiële vijver. Dat het slechter gaat met de grote instellingen blijkt uit het feit dat er al een aantal is omgevallen.

Kind van de rekening

Maar er gaat ook veel goed, volgens onze eigen Dordtse portefeuillehouder en zijn vele collega’s in het land. Aantoonbaar gaat er echter ook veel niet goed. Dat blijkt ook uit een recent verschenen tussenrapportage over systeemknelpunten en signalen van het Advies-en Meldpunt Jeugd Dordrecht van oud-raadslid Kees Rovers (CDA) en Anke Elze Rietstap (Ouderplatform). In hun bevindingen maken zij zich onder andere zorgen over de bureaucratie, regeldruk, kwaliteit van de hulpverlening, wachttijden, passend onderwijs, de kwaliteit van geboden hulp en zorgen om het ontbreken van gezamenlijke besluitvorming. Het gezegde ‘waar gehakt wordt vallen spaanders’ gaat zeker op voor de jeugdzorg, maar het kind dat tussen wal en schip valt, dat betaalt uiteindelijk de rekening.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Erik Zevenbergen, directeur van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Kees-Jan Visser. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.