DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week het eindeloos voortslepende dossier ‘Stadion FC Dordrecht’.  

De lokale politiek heeft een kromme relatie met de plaatselijke betaald voetbalorganisatie aan de Krommedijk. Iedereen zegt het beste met de club voor te hebben. Bij sportief succes barst het van de trotse Schapenkoppen en wordt in het stadion uit volle borst de Republiek uitgeroepen. En dat in een enigszins oranje gekleurde stad! Als het goed gaat, wordt er wel meer geroepen. In de aanloop naar verkiezingen werden er verwachtingen gewekt en vervolgens gesmoord in het coalitieakkoord. Tja, het vernieuwen of nieuwbouw van het stadion. Jaren loopt deze kwestie al. En maken de bestuurders van de Dordtse bvo op verzoek plan op plan om die vervolgens weer op verzoek van de opeenvolgende colleges aan te passen. Aan het lijntje gehouden dus. Betaald voetbal moet zichzelf als een ondernemer zien die zijn eigen broek, net als alle ondernemers, moet ophouden. Het geldt ook voor gemeenten dat ze ervoor moeten waken geen grote gaten in de begroting te hebben of onverantwoorde uitgaven te doen. Hoewel dat soms ook wel eens niet goed gaat. Ik denk bijvoorbeeld aan bruggen die duurder uitvallen dan begroot. Kan gebeuren. Er is dan nog wel ruimte om te schuiven binnen de begroting en een gemeenteraad die het alsnog fiatteert.

Schandvlek

Maar ja, de ruimte om binnen de begroting te schuiven, die hebben ze niet bij FC Dordrecht. Slechts een marginale begroting om het seizoen te kunnen draaien. Maar dan moeten er geen gekke dingen gebeuren. En de coronacrisis maakt het er niet gemakkelijker op. Er werd de afgelopen week in de gemeenteraadscommissie weer eens gesproken over het stadion toen het over het Sportpark Krommedijk ging. De verenigingen op het park zien het niet zo zitten om er met FC Dordrecht een bloeiende samenwerking aan te gaan. Het is zoiets als: we weten wat we hebben, maar niet wat we gaan krijgen. En daar zetten wij de toekomst van onze vereniging niet voor op het spel. Invoelbaar? Begrijpelijk? Zeker wel. Het huidige stadion is een obstakel dat aangepakt moet worden. In haar huidige vorm is het rijp voor archeologen. Die kunnen uit het materiaal, met diepgaand onderzoek en veel moeite iets over het sportieve verleden boven water krijgen. Het Openluchtmuseum haalt er zijn neus voor op. PvdA-er Cor van Verk noemt het stadion een schandvlek voor de stad. Of zijn suggestie om de gemeente eigenaar te laten zijn van een nieuw te bouwen stadion, dat geschikt is voor multifunctioneel gebruik, politiek haalbaar is?

Ontwerp voor een nieuw stadion van Excelsior door MoederscheimMoonen Architects.

Ei van Excelsior

Terecht waakt CDA-ster Arine van der Ham ervoor dat de zoveelste zeepbel gecreëerd wordt. Geen valse beloftes, stelt zij. Bovendien heeft de gemeente meer en andere prioriteiten op dit moment. Chris van Benschop van GroenLinks wil hier ook voor waken, maar door alle beloftes en verwachtingen die er zijn gedaan en niet nagekomen door politiek en gemeentebestuur, is er toch een beeld ontstaan van onbetrouwbaarheid. VVD-er Rolin den Heijer kwam met het Ei van Columbus, of beter gezegd het Ei van Excelsior Rotterdam. Een nieuw te bouwen stadion combineren met woningen, appartementen op de vier hoeken van het stadion. Laten we van de nood een deugd maken, was zijn vurige betoog. Of hij daarmee de impasse doorbreekt? Ik stel mij zo de invoelbare scepsis voor van FC Dordrecht-voorzitter Hans de Zeeuw. Maar toch, het idee van Den Heijer is zo gek nog niet. Een soort FC Dordrecht City aan de Merwede. Nu de centjes nog. Of wordt het de zoveelste zeepbel?

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Bill Hermsen, onder meer kunstenaar en medeoprichter van het Kunstrondje Dordt. Ton Delemarre is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. Vanaf zaterdag zal het uur van de Politieke Stamtafel wekelijks eindigen met de brief aan Johan. Diana Gerritsma zal haar brief aan Johan de Witt voorlezen die gaat over een politieke kwestie die op dat moment speelt in Dordrecht of in de Drechtsteden.

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.