DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over het rammelende Papendrechtse huishoudboekje.

‘House for sale’. Daar moest ik aan denken bij de ontwikkelingen die zich binnen Papendrecht afspelen. In de gemeente moet de buikriem flink worden aangetrokken. De bodem van de gemeentekas is in zicht gekomen. Het uitgavebeleid, waar onder meer Fokker van profiteerde met de verkoop van grond en opstallen aan de gemeente. De gemeente sloot er een lening voor af en financierde ook het nieuwe hoofdkantoor van dit bedrijf, dat eigendom is van de gemeente. Het gemeentehuis kreeg een mooie upgrade en kon er weer even mee. Mooie representatieve gebouwen, het futuristische Fokker-kantoor en het gemeentehuis. Maar ja, de gemeentekas is niet meer bestand tegen financiële tegenvallers die overigens veel gemeenten treft door onder andere het ‘gooi maar over de schutting-beleid’ van de Rijksoverheid binnen het Sociaal Domein. Dus moet er worden bezuinigd. Te beginnen bij gesubsidieerde organisaties en instellingen.

Kamerverhuurder

Opnieuw leningen afsluiten is wat lastiger geworden door de grote investeringslening die er is afgesloten voor de overname van de grond en opstallen en het laten bouwen van het Fokker-hoofdkantoor. Met het moederbedrijf van Fokker in Engeland en de eigenaar in de Verenigde Staten gaat het nu ook niet echt goed. Dus wat wanneer de activiteiten van Fokker Papendrecht verplaatst worden naar Engeland? Dan staat Papendrecht er nog minder florissant voor. De nood is nu zo hoog dat het gemeentebestuur kamerverhuurder gaat worden. ‘House for sale’ betreft het gedeelte van het gemeentehuis dat binnenkort gehuurd kan worden. Alle kleine beetjes helpen nietwaar? Maar daarmee is natuurlijk de kous niet af. In woelige tijden, en dat gaat nu voor Papendrecht zeker op, is er behoefte aan de vaste hand van de stuurman aan het roer.

Kapitein verlaat schip

De in 2016 aangetreden sympathieke en populaire burgemeester Aart-Jan Moerkerke stond als voorzitter van het Papendrechts College en van de gemeenteraad voor die taak. Maar ja, ook burgemeesters zijn nomaden, trekken van gemeente naar gemeente. En Moerkerke is geen uitzondering op deze regel. Hij treedt op 7 juni aan in zijn nieuwe werkgemeente Moerdijk. Ongetwijfeld een mooie uitdaging en een positieverbetering. Maar het moment is niet echt gelukkig te noemen. Het doet aan of de kapitein vroegtijdig het schip verlaat. Deze week nam ook de griffier al afscheid. Het valt ongelukkigerwijs allemaal net samen. Nee, het moet daar in Papendrecht een wat ontheemd gevoel geven. Juist nu, nu de financiële storm die alle gemeentelijke hens aan dek vergt om de op loer liggende kliffen te omzeilen moeten de collegeleden en de gemeenteraad de handen ineen slaan.

Saneren en snoeien

Want de veilige haven die is nog niet in zicht. Ook niet voor de bieb. Raakt die de broodnodige twee ton aan subsidie kwijt? Maar ook welzijnsorganisatie Sterk Papendrecht dreigt haar anderhalve ton subsidie te verliezen. Voor zo’n twintig andere Papendrechtse instellingen geldt dat zij hun subsidie (deels) moeten inleveren. Daarnaast zal er ook nog eens in diverse voorzieningen gesneden gaan worden, versoberen en/of hogere leges en belastingen geheven gaan worden. Waaronder afstoten van diensten en gebouwen. Bij elkaar zijn er voorlopig zo’n 182 mogelijkheden die toegepast kunnen worden, blijkt uit de circulerende lijst van het college. Het wordt het voor het college allemaal niet gemakkelijker op. Want alle sanerings- en snoeiplannen liggen de gemeenteraadsleden zwaar op de maag. Nog een klein jaar te gaan tot de volgende verkiezingen weten de partijen.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 24 april zal de live-uitzending van het radioprogramma Studio De Witt nog niet vanuit het vertrouwde Mediacentrum Dordrecht plaatvinden, maar vanuit de studio van Papendrecht FM/RTV Papendrecht. De technische problemen van de  radiostudio op het Leerpark zijn nog niet verholpen. De collega’s van Papendrecht FM/RTV Papendrecht boden presentator Ben Corino nogmaals de mogelijkheid om van hun radiostudio gebruik te maken deze zaterdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Het programmaonderdeel De Politieke Stamtafel is er deze week weer. De hoofdgast is de Dordtse historicus Kees Weltevreden. Hij is verbonden aan de Historische Vereniging Oud-Dordrecht. Recent kwam van zijn hand het jaarboek 2021 van de vereniging uit. Het draagt de titel ‘We zijn vertrokken…’, wat gaat over de Jodenvervolging in Dordrecht 1940-1945. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Maria Ros. In dit tweede uur ook de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Verder: de Dordtse buschauffeur Alexander Jansen werd deze week bedreigd door een passagier. In deze uitzending zijn relaas. De plakplaatjesavtie van een aantal Dordtse supermarkten in het kader van Dordrecht 800 jaar stad is afgesloten. Ben Corino blikt terug op de actie met één van de initiatiefnemers Jan-Willem Lemkes van Jumbo Sterrenburg. In het derde uur, De Politieke Stamtafel, schuiven de Dordtse wethouders Sleeking en Stam aan. Deze week presenteerde het college de investeringsplannen voor de verdere ontwikkeling van de Stad 2030. Het gaat om een investering door de stad zelf van 300 miljoen euro, de bouw van 4600 woningen om een groei naar 140.000 inwoners mogelijk te maken. Over hoe hard deze plannen is een van de vragen die morgen voorbij komen. Uit het niets en tot verrassing van de Papendrechters werd deze week bekend gemaakt dat de in 2016 aangetreden burgemeester van Papendrecht Aart-Jan Moerkerke per 7 juni aanstaande het burgemeestersambt van de gemeente Moerdijk gaat bekleden. Voor de Papendrechters een wat ongelukkig moment. De gemeente staat net voor een grootschalige bezuinigingsoperatie. In de uitzending praat Ben Corino hierover met burgemeester Aart-Jan Moerkerke. De PvdA Dordrecht zou graag in Dordrecht een Buurtrechtbank willen starten. Een experiment met Buurtrechtspraak in de wijken. De PvdA heeft het Dordtse college verzocht om dit als experiment op te nemen in haar beleid. PvdA commissielid Jacqueline van den Bergh legt aan de Politieke Stamtafel uit wat de voordelen ervan zijn. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.