DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over PFAS-eieren en het tweehonderdste zaterdagochtendprotest voor de poort van Chemours. (Impressie: Gemeente Dordrecht)

De wenkbrauwen werden wat opgetrokken bij het CDA bij het lezen van de titel van de motie van de SP motie en mede-indieners Op Ons Eiland, VSP en Fractie van Leeuwen: ‘In gelul over een onhaalbaar plan kun je niet wonen’. Bewoordingen die het CDA niet zou willen gebruiken, merkte CDA-raadslid Wim van de Kruijff op. De titel is ontleend aan de uitspraak in de jaren ’70 van de Amsterdamse PvdA-wethouder Jan Schaefer, later staatssecretaris op Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. “In gelul kun je niet wonen.” Oude tekst, een beetje aangepast door SP’er Ronald Portier en de mede indieners.

Maar waarom deze bescheiden ophef? Het Maasterras begint langzamerhand steeds meer te leven onder de Dordtenaren. Woningen op de Weeskinderendijk die mogelijk moeten verdwijnen. Een woonwagenkamp dat plaats moet maken voor de verlegging van brugafrit. Een industriespoorlijntje naar de Dordtse Zeehaven dat moet verdwijnen. Grond die aangekocht moet worden. Kortom, er zijn nogal wat belemmeringen die weggepoetst moeten worden. En oh ja, de bestuursrelatie met Zwijndrecht behoeft ook nodig een warm bad, zodat het Calimero-gevoel (‘Zij zijn groot en ik ben klein’) bij de buurgemeente weggewassen kan worden.

Maar de steeds terugkerende kritiek en vraag bij dit woningbouwproject is: voor wie bouwt men nu eigenlijk? Voor de Dordtenaren, de regio of voor mensen van buiten de stad en regio? Hoe betaalbaar zijn de woningen daar straks? En hoe zit het met de verhouding sociale woningbouw en de midden- en vrije koopklasse? De Rijksoverheid streeft naar een landelijke spreiding van 30 procent sociale huur per gemeente en dit gaat voorlopig niet op voor de Maasterras-plannen, waar men tot ruim 18 procent komt. De motie waarin men ook de zorg uitspreekt dat door de koers van het college er eerder een overeenstemming met de ontwikkelaars zal zijn dan de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad. De indieners vrezen dat de raad op deze manier buitenspel wordt gezet. De motie had alleen de instemming van de indieners. Misschien dachten de andere partijen uit de raad, zoiets als: ‘Met gelul komen we niet verder’?

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.