DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week bespreekt hij een paar minder zwaarwichtige onderwerpen die bij de begrotingsbehandeling voorbij kwamen.

De bespreking van de begrotingsplannen van het college zitten er weer op. Zonder echte ongelukken werden ze door de raad geloodst. Zonder hobbeltjes die genomen moesten worden? Uiteraard waren die er wel. Bij GroenLinks mag de vlag uit nu de raad na jaren van traineren ermee ingestemd heeft budget vrij te maken om in 2020 een stadsdichter aan te stellen na een stadsdichterloos tijdperk van zes jaar. Terwijl Dordrecht notabene in 2001 de tweede stad van Nederland was die er één aanstelde. Jan Eijkelboom werd toen benoemd. Na zijn overlijden in 2008 volgde Marieke van Leeuwen hem tot 2014 op.

Vlaggetjesstad

Over vlaggen gesproken. Nadat al eerder de nationale driekleur een plaats kreeg in de raadszaal hield de VVD een pleidooi om openbare gebouwen te voorzien van vlaggen. Kortom, Dordrecht als vlaggetjesstad. Maar welke vlaggen naast de Dordtse vlag dan? De Europese vlag? Een nog niet bestaande Drechtstedenvlag? De Provincievlag? Wat wil de VVD uitstralen met deze vlaggensymboliek? Maakt het de Dordtenaar trotser op de stad? De tijd dat het vaandel een belangrijk attribuut was om achteraan te lopen zijn we toch voorbij, dacht ik. Dat vlaggengedoe wakkert ook wel de nationalistische gevoelens aan. En daar zitten we toch niet echt op te wachten in een stad met zo’n 127 nationaliteiten binnen de stadsgrenzen? VVD-er Rolin den Heijer kreeg een klein beetje zijn zin. Niet op de Grote Kerk, want dat gaat de gemeente centjes kosten. Voortaan zal wel op het Stadskantoor het rood-wit-rood fier wapperen. Maar als de Dordtse vlag er dan toch gaat wapperen, waarom dan niet het exemplaar met het stadswapen erin? Tenslotte zijn wij toch bijna 800 jaar oud. Het is uiteindelijk allemaal symboliek.

Gênant

Wie de finesses van symboolpolitiek leek te beheersen is de grootste lokale politieke partij in de gemeenteraad. Vriend en vijand moest Beter Voor Dordt nageven dat ze wanneer het om PR bedrijven ging iedereen het nakijken wisten te geven. Als geen ander verstonden zij dit kunstje. Ze wisten op het juiste moment te pieken en trokken er de aandacht mee en daarmee ook kiezers. Eclatante verkiezingsoverwinningen werden er behaald. De overige partijen keken ernaar en stonden er gedecimeerd in verbijstering bij. Vanuit de oppositie naar het pluche van de bestuurderszetel kent echter een prijs. Niet altijd mag je je beperken tot populaire beslissingen. En samenwerken met coalitiepartijen in het college vergt collegialiteit en loyaliteit. En bovenal betrouwbaarheid. En op deze drie punten schoot BVD op de begrotingsavond in de raadszaal schromelijk, op het gênante af, tekort.

De BVD-Titanic. (Bewerking: Wim van de Pol)

Titanic

Pronken met andermans veren was BVD niet onbekend. Fractievoorzitter David Schalken overhandigde BVD-wethouder Sleeking een absurd uitvergrote ‘Beter Voor DordtPas’ in de oranje kleur van zijn partij met diens pasfoto. Maar A: het was niet Sleekings verdienste, maar van CDA-wethouder Heijkoop dat de Dordtpas nu ingevoerd gaat worden. En B: de DordtPas was een onderdeel van de coalitieafspraken. Kortom, van het CDA, CU/SGP, VVD én BVD. Met deze actie gaf BVD een brevet van PR-onvermogen en collegiale en politieke onbetrouwbaarheid af. De koers van de partij roept bij mij het beeld van de Titanic op. Wat de overeenkomst tussen Beter Voor Dordt en de Titanic is? Beiden stevenen ze af op de finale clash, waarvan de afloop ons bekend is.

Deze week in Studio De Witt

 Zaterdag 16 november is de Dordtse folkzanger Eef van ’t Hoen hoofdgast bij Studio De Witt. Hij vertolkt hoofdzakelijk Ierse folksongs en ballads, maar ook Schotse-Britse en Hollandse folksongs. Hij speelt op festivals in Nederland, maar ook in Ierland. Eef neemt natuurlijk zijn gitaar mee naar de studio. Met Ben Corino praat hij over zijn muziek en waardoor zijn belangstelling voor de Keltische cultuur ontstaan is. In het tweede uur is er de aandacht voor het nieuws uit de Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Edjo Frank. Aan de Politieke Stamtafel in het derde uur aandacht voor politieke onderwerpen die in de Dordtse en Drechtstedenpolitiek aan de orde zijn, waaronder het stadion van FC Dordrecht en de begrotingsbesprekingen in de gemeenteraad.