DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteiten in Dordrecht en de Drechtsteden. Communiceren blijft een ingewikkeld dingetje, constateert hij deze week opnieuw.

Schreeuwende meningen vliegen je vandaag de dag om de oren. Via Twitter en gangbare media word je geconfronteerd met verdachtmakingen, tegengeluiden of karrenvrachten met drek die over personen worden uitgestort. Of het nu over de aanpak van COVID-19 gaat of de verkiezingen: het riekt naar drek. Is het de tijdsgeest of de stem van het volk? Het laat zich in het momentum niet goed beoordelen. Voorlopig blijft het gissen en vinden we er iets van. Interessant voer voor sociologen en historici later in de tijd. Het is het beeld van een beschaving waar de omgangsvormen van beschaafdheid en respect terrein verliezen. Het is het tijdperk van het ‘ikke en de rest kan stikke’. De niet welgevallige mening van de ander wordt per definitie verdacht gemaakt en afgebrand. Het op basis van respect met elkaar van mening kunnen verschillen en toch door één deur kunnen verliest terrein. Nee, echt verheffend zijn de kippenhokgeluiden momenteel niet.

Overdaad aan informatie

Politiek op lokaal niveau bedrijven ontkomt ook niet aan deze trend. Iedereen vindt ergens iets van. Dat was altijd al zo, maar door de huidige media- en communicatiemogelijkheden worden de tegengeluiden sneller gehoord. Is daar iets mis mee? Nee, het getuigt van een maatschappelijke dynamiek en betrokkenheid. Hoe belangrijk is dan goede communicatie naar bewoners en naar de gemeenteraad, wanneer er plannen of nieuwe ontwikkelingen te melden zijn die instemming behoeven? Hier raak ik een veelgehoord pijnpunt in Dordrecht aan. De leden van het stadsbestuur volgen de landelijke trend en twitteren dus fervent en frequent. Over van alles en nog wat. Nog net niet over de kleur van de tegels van het toilet waar men zich op dat moment bevindt. Een overdaad aan informatie wordt de wereld ingestuurd. Het heeft iets van door de bomen het bos niet meer zien.

Grote Markt

Wanneer het om relevante, terzake doende informatie gaat, verloopt dit niet altijd vloeiend. Niet naar inwoners, niet naar de gemeenteraad. Denk bijvoorbeeld aan de rioolkast aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam. Maar nog recenter het presenteren van de update van de plannen met de Grote Markt. Raadslid Irene Koene (Gewoon Dordt) moest deze plannen uit een lokale krant vernemen. Net als de rest van de gemeenteraad. Is er iets mis met de plannen? Niet op papier, hier transformeert het nu toch wel trieste stukje binnenstad tot een aantrekkelijk gebiedsonderdeel van de stad. De handen van vastgoedeigenaren, architecten en gemeente worden ineen geslagen. Door het niet communiceren naar de raad roept het bestuur echter de hoon over zich af.

Rode lap

Prompt ging het verwijt van burgerraadslid Kleinpaste (Gewoon Dordt) de twitter-ether in. Hij verweet dit college maling te hebben aan de ‘actieve informatieplicht’ en noemt het college ‘regentesk en arrogant’. Hij heeft hier een punt, wanneer het gaat om het niet nakomen van de actieve informatieplicht. En het is niet voor het eerst dat het college hierin tekort schiet. Regentesk gedrag en arrogantie zijn verwijten die de PvdA ten deel vielen toen zij, lang, heel lang geleden, de touwtjes van het stadsbestuur in handen hadden. Machtspolitiek van de grootste partij, zo werd het genoemd. De PvdA werkte voor de toenmalige oppositieleider Piet Sleeking als een rode lap op een stier. Maar Sleeking bleek een goede leerling toen zijn partij Beter voor Dordt de grootste werd. De oppositie, inclusief PvdA, hanteert de verwijten van toen. Het heeft iets tijdloos. Op die regel is BVD dus geen uitzondering. Gebrekkig communiceren, het blijft de achilleshiel van dit stadbestuur. Ondanks de aanwezigheid van een batterij aan communicatiemedewerkers.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Sybe Sijt Meerstra van interieurwinkel Dwellings op de Voorstraat Noord. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit is Kees Rovers. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op (onder meer) Drechtstad FM.