DORDRECHT –  Ben Corino was afgelopen week bij de presentatie van de begroting voor 2023 door het Dordtse college B&W. Die draagt de veelzeggende titel ‘Daadkracht in onzekere tijden’.

Onzekere tijden maken we zeker door. Woningbouw, toenemende armoede, stijgende energieprijzen, klimaataanpak, lokale investeringen die gedaan moeten worden om de economie van de stad op peil te houden. Bedrijfsleven en praktijkonderwijs goed op elkaar afstemmen. Oog voor de aanpak van straatvervuiling door Dordtenaren die naar hartelust hun vuil te vroeg of te laat op straat droppen. De oude aanpak werkte niet, zei wethouder Merx. “En als iets niet werkt, moet je wat nieuws verzinnen. Niet geprobeerd is altijd misgeschoten”, is zijn mening.

Douceurtje

Er komt ook een douceurtje voor de Dordtse bevolking, vertelde wethouder Heijkoop. Een grote groep Dordtenaren zal het komende jaar minder kwijt zijn aan lokale belastingen, zoals onroerende zaakbelastingen. Dalen de tarieven dan? Nee dat ook weer niet, het tegendeel zelfs. Op de tarieven wordt een inflatiepercentage van ruim 6 procent toegepast. Maar als een doekje voor het bloeden wordt er een douceurtje van 75 euro in mindering gebracht. Niet alleen als compensatie voor de stijging van de lokale lasten, maar vooral voor de stijging van de kosten van het levensonderhoud. De boodschappen, energie. Vooral om de Dordtse minima hiervan te laten profiteren.

(Foto: Ben Corino)

Royaal gebaar

Heijkoop ziet het als een fors gebaar, want een snelle rekensom leert volgens hem dat de stijging van de OZB de gemeente ongeveer 2 miljoen oplevert. Maar door dit gebaar geeft de gemeente 4,2 miljoen euro terug aan de gemeenschap. Een royaal gebaar, dat de gemeente zich kan permitteren, omdat de stad er financieel goed voorstaat. Maar ook de bevolkingsgroep die er financieel beter voorstaat en die dit douceurtje nu niet bepaald nodig heeft, profiteert hiervan. Geen pijn voor het komende jaar dus. Maar hoe zit dan voor de daarop volgende jaren? Want de OZB wordt doorgetrokken naar de opeenvolgende jaren. Is het douceurtje dan nog van kracht? Waarschijnlijk niet, hoewel dat nog bekeken moet worden. Misschien dat er dan meer compensatiegeld vanuit Den Haag ingezet kan worden op het lokaal armoedebeleid.

Gestagneerd

Het woningbouwbeleid is ook zo’n onderwerp waar de stad mee worstelt. Men wil wel, maar heeft natuurlijk de tijd niet mee. De woningmarkt is gestagneerd. Naast dat er gebouwd en geïnvesteerd moet worden in de plannen voor sociale woningbouw is een goede samenwerking en relatie met de woningcorporaties Trivire en Woonbron van belang. En daar schortte het in het verleden wel eens aan, volgens Heijkoop. Zijn indruk is dat de relatie tussen de gemeente en de corporaties beter kon en daar wil hij zich de komende tijd op richten.

Achterbakse elleboog

En daar trapte hij op de gevoelige tenen van de Beter Voor Dordt, dat in de drie voorgaande colleges de verantwoordelijke portefeuillehouder op de bestuurdersstoel had zitten. Termen als ‘niet sjiek’, ‘achterbakse elleboog’, ‘Heijkoop begint Haagse trekjes te vertonen’ en ‘niet collegiaal’ zijn de verwijten die vanuit BVD geventileerd werden in de media. Tja, maar geheel nieuw is dit geluid niet. Eerder benoemde de topvrouw van Trivire de verhouding met de vorige colleges als een ‘standstill’. Kortom, de gevoelswarmte van een koelkast. Alle gevoeligheden ten spijt is het nu aan Heijkoop om te laten zien dat het anders kan…en aan de woningcorporaties.

Meer lokale/regionale politiek en actualiteiten hoor je iedere zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM en Papendrecht FM.