DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de koudwatervrees in de Drechtraad en het wel of niet handhaven van het ambtsgebed.

Het was dinsdag weer tijd voor een bijeenkomst van de Drechtraad. De bijgestelde begroting 2019 werd aangenomen. De PvdA kwam zoals aangekondigd met een motie om te voorkomen dat de voorgenomen woningbouw uit de Woonvisie niet ten koste zal gaan van de woningvoorraad in de sociale huursector.

Koudwatervrees

Woningen die worden gesloopt of verkocht in deze huursector moeten worden gecompenseerd, stelde Cor van Verk namens de regionale PvdA-fractie. Een soort boter bij de vis-motie die uiteindelijk niet werd ingediend, omdat portefeuillehouder Trudy Baggerman toezegde dat zij de strekking van de motie in het portefeuillehoudersoverleg van de zeven gemeenten mee zal nemen. Ook de GroenLinks-fracties van Dordrecht en Papendrecht zijn het met de PvdA eens. Gelijke verdeling van de lusten en lasten, solidariteit binnen de regio. Samen gaan voor de sociaal-economische belangen van het Drechtstedelijke samenwerkingscollectief was ooit het uitgangspunt. En dat is het nog wel. Maar net als zeven kinderen aan de rand van het zwembad die bevangen worden door een soort van koudwatervrees, houden ze er zo hun eigen gedachten op na. ‘Blijf ik aan de kant staan, dan blijf ik in ieder geval droog. Als ik spring, moet ik gaan watertrappelen’.

Zwemteam

Welke gedachten er ook door het hoofd gaan, er zal gekozen moeten worden. ‘Springen, blijven staan, gaan voor het watertrappelen, borstcrawl, schoolslag of rugslag.’ Dit is zo’n beetje de strekking van de keuzes die de Drechtraad en in het verlengde de gemeenteraden hebben. Ieder voor zich, of gaan voor een goed geolied zwemteam dat elkaar steunt en vertrouwen geeft en zich aan de gemaakte afspraken houdt? Dit alles wordt aangekaart in de rapporten van Beerenschot en Deetman over het functioneren van de Drechtraad en toekomstige samenwerkingsvormen. Men is er nog niet, zo bleek tijdens de gedachtewisseling van een aantal fracties na de Drechtraadvergadering. Voorlopig staan de zeven kinderen nog steeds droog aan de rand van het zwembad. ‘Als ik spring, wordt ik nat’.

Gaan we zwemmen of blijven we liever droog? (Foto: Ben Corino)

 

Gebed

Manhaftig als Bartje, u weet wel, van “ik bid nie veur bruun boon’n” als moeder bruine bonen opschept, zo gaven de burgervaders van Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam te kennen er niets voor te voelen om te stoppen met de ambtsgebeden in gemeenteraadsvergaderingen. Tweede Kamerlid Attje Kuiken(PvdA) stelde deze week hierover vragen aan minister Kasja Ollongren. Die wist er weer niets van. In 2006 heeft de toenmalige minister Remkes al laten weten dat het ambtsgebed niet in de raad uitgesproken mag worden. Kortom, Kuiken boos op Ollongren, omdat zij haar onjuist heeft voorgelicht. Ollongren heeft weer te maken met halsstarrige burgervaders. Het lijkt erop dat er weer een nieuwe soap in de Drechtstedelijke hoek van de Biblebelt geboren is. Of deze burgervaders bidden veur bruun boon’n?…

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 9 februari ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Hans Tanis (57). Hij begon in 2008 als wethouder in Sliedrecht, waar hij ging over Economische Zaken en Financiën. Ook was hij regiobestuurder Wonen en Bereikbaarheid in de Drechtsteden. Per 1 januari ging hij namens de SGP in de nieuwe gemeente Altena in Noord-Brabant als wethouder aan de slag. Die gemeente is op 1 januari ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Als wethouder loodste Tanis Sliedrecht onder meer door de financiële crisis heen. En als portefeuillehouder van het Drechtstedenbestuur is dankzij zijn inzet de fileproblematiek op de A15 op de agenda van het kabinet gekomen. Daarmee heeft hij bereikt dat de A15 tussen Sliedrecht en Gorinchem op langere termijn verbreed gaat worden. En op korte termijn komt er 8 miljoen euro beschikbaar om het probleem aan te pakken. In deze uitzending kijkt Ben Corino met Tanis terug op zijn Sliedrechtse periode, gaat met hem het gesprek aan over de Drechtstedelijke samenwerking en over zijn nieuwe baan.

In het tweede uur van Studio De Witt is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Esther de Beun.

In het derde uur is het weer tijd voor de Politieke Stamtafel, waaraan politieke actualiteiten en achtergronden worden besproken.

Studio De Witt, iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.