DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week deelt hij zijn overpeinzingen bij de onthulling van het standbeeld van Willem van Oranje. 

Geld is de basis om handen in elkaar te slaan om wat te bereiken. Geld, inzet en conformatie waren de ingrediënten die de Twaalf Steden in 1572 bijeenbrachten in Dordrecht. Op, zoals dat zo mooi heet, instigatie van de erfprins van Orange, afkomstig uit het geslacht Nassau Dillenburg. Een armlastig geslacht van lagere Duitse adel. Door zijn Franse erfprinsschap werd hij al jong in het talentenklasje van de zus van Karel de Vijfde geplaatst. Er moest wel een ‘geloofshobbeltje’ genomen worden. Willem was protestant en moest voor de goede orde de switch maken naar het katholieke geloof. Dat bood immers perspectieven voor zijn carrière.

Toeval

Enfin, hoe dit verliep is genoegzaam bekend. De opstand van de edelen, waarin Willem een rol speelde, er werden hier en daar wat koppen gesneld. Koning Filip II vond het wespennest Noordelijke Nederlanden enorm irritant. Stuurde Alva er op af om rust te brengen en de extra belastingen die de steden moesten opbrengen te innen. En de macht van de edelen in te perken. Dat het uiteindelijk allemaal anders liep dan de Spanjaarden het zich hadden voorgesteld kwam min of meer door toeval. Per ongeluk viel op 1 april Den Briel in de handen van de Geuzen. En meer ontwikkelingen raakten ineens in een stroomversnelling. En Willem had geen geld meer om zijn huursoldaten, waaruit zijn legers bestonden, te betalen.

(Foto: Thymen Stolk)

Baas in eigen huis

En daarvoor zaten de Twaalf Steden in 1572 in Dordrecht bij elkaar. Onder de radar van de Spanjaarden werden er in het geheim afspraken gemaakt en een deal gesloten om de opstand van Willem te financieren. Een bijeenkomst waar de steden eigenlijk hun nek uitstaken. Maar de wil om baas in eigen huis te zijn en vooral niet veel aan de koning van Spanje af te dragen was groter dan de angst voor de Spanjaarden. De afloop van deze geschiedenis is bekend. Niet Rotterdam, niet Amsterdam stond aan de basis van dit verhaal. Nee,  twaalf steden die er in die periode ook toe deden en de ballen hadden om pragmatische redenen.

Steden met ballen

Sinds afgelopen woensdag logeert Willem definitief in Dordrecht. Zijn prominente verschijning bij de Berckepoort kan niemand ontgaan. Met de namen van de ‘steden met ballen’ in de sokkel gegraveerd. Eéntje ontbreekt, maar die verwerft door het foutje van iemand een anekdotische eeuwigheidswaarde wanneer het over de onthulling van het Willembeeld gaat. Oudewater ontbrak, was de constatering van diens burgervader bij de onthulling door Prinses Beatrix. Maar daar zal vast wel een oplossing voor komen.

Lessen uit het verleden

Het was de samenwerking die bijdroeg aan het eindresultaat, dat Willem zelf niet zou meemaken. Het eigenbelang meenemen in de keuzes die er soms noodzakelijk worden gemaakt. Kijken naar het doel van een samenwerking, de grote lijnen ervan zien en overzien. Niet het eigenbelang laten prevaleren, zoals in het verleden steden als Rotterdam en Amsterdam dat deden door de twaalf steden de kastanjes uit het vuur te laten halen. Daar zijn lessen uit te leren voor de zeven Drechtsteden, wanneer het gaat om samen ergens echt voor durven gaan. Geschiedenis is uiteindelijk niet saai als je het met het heden verbindt. En voor wat betreft Oudewaters: eigenlijk wel mooi dit typisch Dordtse ‘net niet-foutje’ op de Willems sokkel. Ook dat komt goed.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino de burgemeester van Hardinxveld-Giessendam als hoofdgast in zijn radioprogramma Studio De Witt. CDA-er Dirk Heijkoop (1967) is sinds november 2016 burgemeester van deze gemeente. Boerenzoon Heijkoop volgde een opleiding MTS werktuigbouwkunde en motorvoertuigen, werkte in het Merwedeziekenhuis en na de fusie in 1999 bij het Albert Schweitzerziekenhuis. Hij werd daar uiteindelijk teamleider bedrijfsbureau technologie en adviseur facility management. Tussen 2008 en 2012 was hij wethouder van de gemeente Graafstroom en na de fusie tot de gemeente Molenwaard werd hij opnieuw wethouder. In 2016 werd hij geïnstalleerd als burgemeester van buurgemeente Hardinxveld-Giessendam, waar hij al regelmatig mee samenwerkte als wethouder. Zijn broer Jan Heijkoop is burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht en zijn neef Peter Heijkoop is wethouder in Dordrecht.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteit van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Peter M. Van der Linden. In het derde uur meer achtergronden aan de Politieke Stamtafel.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.