DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over straatintimidatie en wat daar op lokaal niveau tegen gedaan kan worden. 

Vorige week stelde VVD-er Alexander Kuhlmann in de gemeenteraadscommissie vragen over straatintimidatie. Een jaar deed hij dat ook al. Met de reactie van het college was hij niet helemaal content. Hij had liever een doortastende reactie en actie gezien van het college. Het college, bij monde van burgemeester Wouter Kolff die veiligheid in zijn portefeuille heeft, was duidelijk: “Iedere vorm van intimidatie die de veiligheid en het gevoel van veiligheid bedreigt of aantast moet worden aangepakt, want iedereen moet zich met een veilig gevoel over straat kunnen begeven.”

Maat vol

Om zicht op het probleem te krijgen bedacht het college een onderzoek. En zo geschiedde. De uitkomst van het onderzoek zal in december van dit jaar beschikbaar zijn voor de gemeenteraad. Dat Kuhlmann een jaar later de vragen over straatintimidatie opnieuw aan de orde stelde, was na aanleiding van voorval. Een voorval dat zich recent ’s avonds laat afspeelde op de Toulonselaan. Daar bevond Julia Teekens zich, lopend op weg naar haar huis. Zij kwam laat van haar werk in de horeca. Een automobilist kwam naast haar rijden en deed haar een voorstel waar zij niet van was gediend. De man bleef aanhouden en zij filmde vervolgens het voorval met haar telefoon. Rap nam de man de wielen. Een incident, kan men denken. Niet voor Julia. Het was haar vaker overkomen wanneer zij alleen over straat liep. “En”, zegt Julia “dit overkomt meer vrouwen.” En niet alleen maar vrouwen, weet zij. In Dordrecht schort er volgens haar veel aan het gevoel van veiligheid in de late avonduren in de straten voor mensen uit kwetsbare groepen. Dit keer was voor haar de maat vol. Zij zocht de publiciteit en startte een petitie actie om de straatintimidatie aan te pakken.

Een gevoel

Desgevraagd benadrukte Kolff “dat het probleem met wortel en tak moeten worden uitgeroeid.” Maar hoe dan? Hier beginnen de beperkingen van het lokaal bestuur zichtbaar te worden. Want eigen gemeentelijke wetgeving om dit aan te pakken, los van de landelijke wetgeving, stuit op bezwaar van de rechter. Zo oordeelde eerder het Gerechtshof in Den Haag in 2019 dat het door de gemeenten Enschede en Alkmaar ingestelde sisverbod juridisch onhoudbaar is. Ook in deze steden is straatintimidatie, net als in andere steden, een groot probleem. Daar startte in Enschede de 19-jarige Myrthe van der Houwen een petitie tegen straatintimidatie. De 17.000 handtekeningen die het opleverde, bood ze aan aan de gemeenteraad. Het vonnis van het Gerechtshof in Den Haag maakt duidelijk dat straatintimidatie zich lastig laat duiden. Men stelt dat ‘straatintimidatie heel vervelend is voor slachtoffers, maar ook een uiting is van een gedachte of gevoel’. En omdat het Gerechtshof ingrijpende maatregelen van het lokale bestuur toetst aan Artikel 7 van de grondwet, dat stelt dat alleen de nationale wetgever, dus de Eerste en Tweede Kamer, beperkingen kan opleggen aan de vrijheid van meningsuiting zijn de gemeenten met handen en voeten gebonden.

Noodoplossingen

In de Tweede Kamer passeerden al diverse initiatiefwetsvoorstellen, zoals die van Lodewijk Ascher (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) in 2017/2018, waarin straatintimidatie van vrouwen en homo’s strafbaar wordt. Maar anno 2021 is deze aanpassing in de wetgeving uitgebleven. Men heeft in Den Haag blijkbaar andere dingen aan het hoofd. Door het uitblijven dwingt men de gemeenten om ‘out of the box’ te gaan denken om zo de veiligheid op straat te waarborgen. Voor Kuhlmann (VVD), Kruger (GL) en Van den Bergh (PvdA) is de maat vol. Zij dringen aan op tijdelijke noodoplossingen. En Julia? Die gaat strijdbaar door met haar petitieactie en deed maandagavond aangifte op het politiebureau.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt, is onderzoekster en lector Grootstedelijke Ontwikkelingen aan de Haagse Hogeschool, en voormalig PvdA-raadslid, Katja Rusinovic. Merel Meijers is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.