Actueel

reageer als eerstvr 10 apr 2020

Politiek Gezien: moeilijk huwelijk met Qbuzz

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over het moeilijke huwelijk tussen de Qbuzz en de Drechtsteden.

De Qbuzz-soap speelde zich de afgelopen tijd weer eens in de kijker. In een tijd dat alle aandacht op de coronacrisis is gericht kwam in de laatste week van maart de vervoerder met de mededeling dat lijn 10 er in Dordrecht voorlopig uit lag.

Te goed gebruikt

Waarom werd deze populaire busverbinding in de remise geparkeerd? Social distancing! ‘Want’, zo verklaarde de vervoerder, ‘de buslijn wordt zo goed gebruikt door de Dordtenaren die gaan winkelen in het centrum’. Dit geeft problemen met het anderhalve meter afstand houden. De stadsbus is te klein. Dan zet je toch gewoon een grotere bus in?, denk ik dan. Dat kan dus ook weer niet in onze oude binnenstad. Veiligheid is daarbij het argument. Op het oog een plausibele verklaring. Maar om daarom een hele lijndienst op non-actief te zetten en de bereikbaarheid van de binnenstad in één klap af te schalen? Je zou maar slecht ter been zijn.

Weinig liefde

Navraag leert dat het Dordtse college pas werd geïnformeerd door de provincie toen de maatregel een feit was. Nu straalt het huwelijk van deze vervoerder met deze regio vanaf de eerste huwelijksnacht weinig passionele liefde uit. Arriva moest het veld ruimen, want de verantwoordelijke gedeputeerde in het Provinciehuis in Den Haag, Floor Vermeulen, had in overleg met de Drechtsteden het oog laten vallen op Qbuzz. Er waren hoge verwachtingen bij de start van deze vervoersonderneming. De excuses van aanloopproblemen werden veel gehoord. Zoals ontevreden chauffeurs, problemen met de aanrijtijden en beschikbare busmaterieel. Het zal allemaal wel, denkt de gemiddelde Dordtenaar.

Boetekleed

Is er ook iets positiefs te melden? Ja hoor, de bussen zijn mooi, daarmee zijn we er op vooruit gegaan. En ook de bushokjes zien er gelikter uit. Maar ook is daar de conclusie dat Qbuzz en de Provincie zich hebben verslikt. Verslikt in de openbare aanbesteding van vervoersproject Drechtsteden. Of hierdoor de prestaties achterblijven bij de verwachtingen? Het management van Qbuzz trok al eerder onder dwang van de provincie het boetekleed aan. Wederom ligt de vervoerder bij de provincie onder de loep. Vermeulen riep de vervoersondernemer diverse keren op het matje, boetes werden in het vooruitzicht gesteld. Beterschap werd beloofd.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Onacceptabel

Met het uit de route nemen van lijn 10 worden de wenkbrauwen in het Provinciehuis wederom gefronst. De CU/SGP, de partij van onze verantwoordelijke wethouder Rik van de Linden, en GL, CDA en de SP laten zich horen. Zij vinden het onacceptabel. Niet voor niets werd door het kabinet bepaald dat openbaar vervoer in deze coronatijd ‘gewoon’ door blijft rijden. Mensen met de vitale beroepsfuncties moeten tenslotte met het ov naar hun werk kunnen. En het is voor ondernemers in de binnenstad van levensbelang dat het winkelpubliek blijft komen en kopen. Een contract is toch een overeenkomst met verplichtingen nietwaar? Dit stellen de partijen in hun vragen aan de gedeputeerde.

Wordt vervolgd

Waarom niet gewoon extra busjes inzetten met een beperkt aantal passagiers? Tja, dat kost extra personeel en materieel, wat er niet is, zal het argument wel zijn. Volgens mij mogen Vermeulen, de provinciale raad, de Drechtsteden en de Dordtse gemeenteraad zich serieus afvragen of Qbuzz wel zo’n gelukkige keus is geweest van de provincie. Deze soap krijgt bij gebrek aan inventiviteit ongetwijfeld een vervolg.

Deze week in Studio De Witt

Ben Corino ontvangt zaterdag dominee Matthijs Haak (1973) als hoofdgast in Studio De Witt. Hij is predikant van de Kandelaarkerk in Stadspolders. Hoe is het om in een lege kerk te preken voor het ‘thuispubliek’? Wat kan het geloof brengen in deze barre tijden?

Verder in de radio-uitzending zoals gebruikelijk uitgebreide aandacht voor de lokale en regionale actualiteiten en in het derde uur de gesprekken aan de Politieke Stamtafel.

Dichter van Dienst is Jaime Quant.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.

Geef een antwoord