DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag over de lokale en regionale politiek en de actualiteiten van de afgelopen week.

Ik beken. Ik ben een hamsteraar. Een hamsteraar van al het nieuws dat met de huidige coronacrisis te maken heeft. Ik heb waardering voor de Haagse, maar ook voor de lokale stuurmanskunst.

Quasi-kuchen

Het valt mij op dat het besef over de ernst van de gevolgen van de coronacrisis maar langzaam tot een deel van de mensen doordringt. Het wegwuiven met ‘ach, het is maar een griepje’ getuigt van ontkenning van de werkelijke impact die de besmetting met zich meebrengt. En juist deze houding maakt de beheersing van de spreiding van het virus heel moeilijk. Deze mensen weigeren verantwoordelijkheid te nemen. Niks anderhalve meter afstand, lolbroeken die quasi-kuchen en -niesen.

Hongerwinter

Maar ook ‘hamsteraars’ die met hun gedrag getuigen van een egoïsme waar anderen last van hebben. Bent u zo’n hamsteraar met weinig sociaal gevoel? Kijk dan eens goed in de spiegel en bedenk dat anderen misgrijpen, omdat u zo nodig een onnodige greep in de winkelschappen doet. En waarom eigenlijk? Kuddegedrag? Het doet mij een beetje denken aan de verhalen van mijn ooms en tantes die als kind de hongerwinter hebben meegemaakt. Tot jaren na de hongerwinter stond de provisiekast vol met conservenblikken met eten. Want het zou weleens nodig kunnen zijn.

Gezond verstand

Andere tijden zijn het. Voorraden genoeg, maar de grootgrutters moeten wel de gelegenheid krijgen om hun schappen aan te kunnen vullen. Wat ook geldt voor de paracetamol. De farmaceutische industrie wrijft zich in de handen nu dit koortsremmende en pijnstillende pilletje blijkbaar als snoep over de toonbanken gaat. En de supermarkten draaien met grote omzetten. Bij herhaling doet het kabinet, maar ook onze Dordtse burgervader, een beroep uw gezond verstand om de regels in acht te nemen.

Noodloket

Naast de aanpak van het coronavirus is er ook oog voor de ondernemers. Die maken nu barre tijden door. Winkels die sluiten, evenementen die worden afgelast. Inkomsten die wegvallen. Het kabinet kondigde maatregelen af die moeten voorkomen dat ondernemers ten onder gaan. Ook hier in de Drechtsteden zijn de gemeentebestuurders direct in actie gekomen. Afgelopen maandag werd er een noodloket geopend voor ondernemers. Hier kunnen zij een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning. Wethouder en portefeuillehouder Drechtstedenbestuur Peter Heijkoop en wethouder Maarten Burggraaf reageerden heel snel met het inzetten van dit noodloket. Dat het broodnodig is bleek ook wel uit het aantal aanvragen. Op dag één melden zich al zevenhonderd ondernemers uit de Drechtsteden aan bij het loket. Veelal zzp-ers.

Spontane acties

Naast de impact die het virus heeft op de gezondheid en de gezondheidszorg zijn de economische gevolgen ervan heel groot. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Spontane acties van inwoners om de ziekenhuizen te voorzien van mondkapjes. Muzikanten en artiesten die met optredens op straat of voor de deur van verpleeg- en zorgwoningen mensen met hun optreden een hart onder riem steken. Pannenkoeken bakkende politici in Dordrecht voor bewoners van het Leger des Heils. Oud-verpleegkundigen en artsen die zich ook in Dordrecht aanmelden om bij te springen.

Ego’s

Ik zie dat de crisis veel losmaakt. Naast zichtbare sociale saamhorigheid en egoïsme zijn daar ook nog eens die vele ‘virusdeskundigen’ buiten de RIVM in praatshows en andere media die graag een graantje meepikken van de coronapubliciteit. Ik bemerk bij mijzelf een zekere moeheid wanneer deze ego’s willen scoren. Ik was mijn handen, blijf op afstand, en hamster niet in de supermarkt. Maar hamster wel het nieuws.

Deze week in Studio De Witt

Ben Corino ontvangt zaterdag in Studio De Witt de Papendrechter René van Engelen. Hij is zelfstandig schoolbegeleider, trainer en interim-directeur onderwijs. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder ‘Grip op de groep’ en ‘Bouwen aan je groep’. Als schoolbegeleider begeleidt hij scholen in het (S)BO, VO en MBO waar problemen zijn met groepen en/of in de hele organisatie in zowel binnen- als buitenland. Ook geeft hij lezingen, trainingen en workshops over een aantal onderwerpen, zowel nationaal als internationaal. Hij is elf jaar verbonden geweest aan hogeschool InHolland, is jaren leerkracht geweest (in het (S)BO, MBO, (Post)HBO en VO, is vijf jaar directeur geweest (BO) en begeleidt onder andere een Montessorischool in Warschau. Op dit moment is René parttime als interim-directeur aan het werk op OBS De Schatkaart, een bioritme school in Delft.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteit van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. In het actualiteitenuur aandacht voor de Dordrecht en de Drechtsteden. Met onder meer Dordtse musici die een coronasong maken. De Dordtse muzikant Randy Derkhof en zijn vriendin zangeres Barbara Elzerman waren geraakt door de ontwrichting die de coronacrisis teweeg brengt. Samen nestelden zij zich aan de keukentafel en schreven hun song over de coronacrisis. In deze uitzending van Studio De Witt een primeur!

Licht voor Dordt is de actie van de gezamenlijke kerken van Dordrecht. Vorige week zaterdag en afgelopen woensdag werden de klokken geluid voor de actie om elkaar in deze tijd niet in de steek te laten, maar er voor elkaar te zijn. Tineke Geertsma die zich volledig inzet voor Licht voor Dordt is in Dordrecht de drijvende kracht. Een gesprek met haar.

De cd Homegrown van de overleden Amerikaanse-Nederlandse zanger-gitarist Michael de Jong is bijna af. Een album dat in 2014 werd opgenomen met Michael de Jong. Het project Homegrown dat Phil Martin samen met Michael en diverse Dordtse musici had opgezet. Een album met hun favoriete liedjes van onder meer Bob Dylan, John Hiatt, Van Morrison en George Harrison. Michael was onzeker over het album en het mocht pas worden uitgebracht na zijn dood. Met Phil Martin praten we over de weg naar het tot stand komen van dit album.

Dichter van Dienst is Merel Meijers.

Aan de Politieke Stamtafel in het derde uur onder meer burgemeester Kolff over de noodverordeningsmaatregelen, directeur GGD van Hengel over de huidige ontwikkelingen rond IC-bedden in de regio, wethouder Maar Burggraaf over de impact van de crisis op de economie en over de misgelopen miljoenen van Stedin.- Wethouder Heijkoop over de eerste week van het steunloket voor ondernemers. En weten de zzp-ers dit loket te vinden?

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.