DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de opmerkelijke gang van zaken rond de gemeentelijke aanschaf van zwembad De Dubbel in Dubbeldam.

In deze dagen horen we het tijdens de verhoren van de toeslagenaffaire regelmatig uit de monden van verantwoordelijke oud-topambtenaren en voormalig bewindslieden: ‘We hebben het niet geweten’. Met andere woorden: we stonden erbij en keken ernaar, maar zagen niet dat de drenkelingen op weg waren naar een verdrinkingsdood! Op weliswaar andere schaal, en een minder ernstig onderwerp, speelt zich dit in Dordrecht af met de aankoop van zwembad De Dubbel door de gemeente. Het college en de verantwoordelijke wethouders Stam (Sport) en Burggraaf (Vastgoed) verloren ergens in dit proces het zicht erop. Dit is het beeld dat het college schetst in de raadsinformatiebrief van 10 november aan de gemeenteraad.

Niet geïnformeerd

Stam had in juli 2019 in een memo de raad geïnformeerd over het mislukken van de aanbesteding van de renovatie van het zwembad binnen het door de raad vastgestelde budget. Afgesproken werd dat wanneer bij heraanbesteding zou blijken dat de renovatieplannen niet haalbaar zouden zijn, er voor het kerstreces 2019 teruggekomen zou worden bij de raad. Vervolgens was het stil. Geen berichten richting de raad van de wethouders Vastgoed en Sport over verdere ontwikkelingen. Geen nieuws, goed nieuws? Ja en nee, zo blijkt uit de raadsinformatiebrief. Het goede nieuws is dat met een ‘gewijzigde koers’ de renovatie haalbaar is. Het slechte nieuws is dat de raad hier niet over geïnformeerd werd en dat de koerswijziging inhield dat de gemeente het zwembad had aangekocht.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Ambtenaren

De raad wist niets van de aankoop en, zo blijkt uit de raadsinformatiebrief, de verantwoordelijke wethouders en de rest van het college ook niet. In de brief wordt er gewezen naar de ambtenaren die volledig autonoom, uit het zicht van de portefeuillehouders en het college, aan de slag gingen en ook eigenstandig de aankoop deden. Ondertussen zijn de renovatiewerkzaamheden volop in uitvoering. ‘We hebben het niet geweten’, is de toon in de brief. Wethouder Stam krijgt door het college ruimhartig het boetekleed toegeworpen. Vervolgens wordt er in de brief ook gewezen naar de ambtenaren die nalieten Stam en het college te informeren. Ongebruikelijk, want de bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij een wethouder en bij het college. En zo is de gouden regel: ‘het college spreekt met één mond’.

Eenzijdig

Waarom kreeg Stam als enige de schuld in zijn schoenen geschoven? Dit vragen van Van Benschop (GL) en Van Verk (PvdA) zich af: “We hebben ook nog een wethouder Burggraaf die zich bezighoudt met aankoop en verkoop van vastgoed van de gemeente.” In hun ogen richten de wijzende vingers van het  college zich wel erg eenzijdig richting wethouder Stam en de ambtenaren. “Burggraaf moet op zijn minst toch enige kennis van de aankoop van het zwembad hebben gehad?”

Verstandshuwelijk

De inhoud van de ‘We hebben het niet geweten-brief’ roept een beeld op van een verdeeld college. Een verstandshuwelijk, waarin partners hun eigen weg gaan, samen wel op feestjes en partijen verschijnen, maar niet het bed delen. Portefeuillehouders die zich vooral richten op hun eigen aandachtsgebied. Een soort van ieder voor zich en de burgemeester voor ons allen. “Want hoe kan het gebeuren dat een volledig college geen zicht heeft op elkaars activiteiten?”, is wat CDA-er Van der Kruijff zich afvraagt. Van Verk vindt de eenzijdige schuldverwijzing door het college richting wethouder Stam en ambtenaren onbestaanbaar. In zijn ogen heeft het college heel wat uit te leggen in de gemeenteraadsvergadering. “Tot dan roept de inhoud van de raadsinformatiebrief vooral vragen op over de handelwijze van het college”, vindt Van Benschop.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Arno Coenen. Hij heeft als kunstenaar een reputatie opgebouwd met monumentale kunstwerken in de openbare ruimte, onder meer in de Markthal in Rotterdam, waarin hij oude ambachten, zoals glasmozaïek, mengt met hedendaagse computergraphics. De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is Maria Ros. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdagavond