DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week blikt hij vooruit op de Dordtse raadsvergadering van komende dinsdag. Dan staat onder meer het een onderwerp op de agenda dat nogal wat weerstand oproept: de verhuizing van de dagopvang van het Leger des Heils naar het Kromhout.

“Ach, we gaan wat extra veiligheidsmaatregelen uit de kast trekken, wat meer toezichthouders erbij en dan zal het allemaal wel loslopen”, is de gedachte die overheerst bij de bestuurders en beleidsmakers in het Stadskantoor. Of het probleem nu echt wel zo’n probleem is? Hier leven twee belevingswerelden gescheiden naast elkaar.

Overlastdriehoek

Beleidsmakers, de wethouder en het college begrijpen veel, maar kijken heel bestuurlijk en afstandelijk naar het probleem. Wat is nu het probleem? In de raadsvergadering van aanstaande dinsdag staat het op de agenda. De verhuizing van de dagopvang van het Leger des Heils naar het Kromhout, waar ook al sinds jaar en dag de nachtopvang gehuisvest is. Bewoners uit de overlastdriehoek Vrieseplein, Kasperspad, Kromhout, Vest en Cornelis de Wittplaats hebben zich verenigd in een actiegroep die zich verzet tegen de voorgenomen verhuizing.

Tussen tafellaken en servet

Kunnen zij de verhuizing tegenhouden? Waarschijnlijk niet. Het Leger des Heils is een organisatie die naast haar goede doelstellingen wel bedrijfsmatig denkt. Alle probleemgevallen op één plek bij elkaar stoppen is goedkoper en efficiënter. Niets verkeerd aan, denkt men op het Stadskantoor. Lekker makkelijk en beter beheersbaar. “Bovendien valt het best wel mee met deze groep van de dagopvang. Want die was er al, die kennen we.” Dordrecht is qua omvang een stad die balanceert tussen tafellaken en servet. Niet klein en niet groot. Grotere steden hebben in de praktijk meer opvangvoorzieningen die verspreid zijn over de stad en meer spelers die zich bezighouden met de opvang van dak- en thuislozen. Dordrecht is de stad is die met handen en voeten gebonden is aan het Leger des Heils. Die heeft het zo’n beetje voor het zeggen in deze stad.

Niet verantwoordelijk

En eerlijk is eerlijk; ze doen het niet verkeerd. Inhoudelijk dan. En het stadsbestuur is hier content mee. Maar het roept meteen de vraag op of zij zich niet erg gemakkelijk verschuilt achter het argument dat de verhuizing een eigenstandig besluit is van het Leger des Heils. “Niet het besluit van het college, dus draagt zij hierin geen verantwoordelijkheid”. Dit was zo’n beetje de strekking van wethouder Peter Heijkoop een paar weken geleden in de commissievergadering waar de bewoners massaal aanwezig waren en hun bewaren konden uiten. Ja, voor de openbare veiligheid draagt hij verantwoordelijkheid, gaf burgemeester Wouter Kolff aan. Desgewenst worden hier maatregelen genomen om de orde en veiligheid te handhaven. Daarmee is eigenlijk voor het stadsbestuur de kous af. Of dit voor de gemeenteraad het geval is, zal dinsdag gaan blijken.

Flauwekul

Het oproer uit de overlastdriehoek kraait. De partijen in de gemeenteraad beginnen zich publiekelijk te roeren. Beter Voor Dordt ziet de voorziening liefst de stad verlaten, lekker naar de ‘buitengewesten’. Sliedrecht bijvoorbeeld. Wat flauwekul is. Dak- en thuislozenproblematiek hoort nu eenmaal bij een grotere stad. Wegsturen en dan denken dat het er dan niet meer is, getuigt niet van politieke realiteitszin. Wel van naar de mond praten van boze potentiële kiezers. Maar wat dan wel? In ieder geval niet een buurt laten opdraaien voor het ongemak van de Dordtse samenleving. Spreiding van de opvang, misschien nieuwe spelers toelaten die zich gaan bezighouden met de opvang van deze groep. Dinsdag weten de bewoners uit de driehoek meer als de gemeenteraad zich hierover uitspreekt. Het zal mij benieuwen hoe men de kool en de geit gaat sparen. Of niet.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Els Hauser. Zij is betrokken bij de Buitenwacht, bij Vrouwen Kunnen Alles en het Platform tegen Armoede. Onlangs was zij samen met Kim Putter van het Sociaal Cultureel Platform (SCP) bij Pauw om daar te praten over de uitkomst van het recent verschenen SCP-onderzoek over armoede in Nederland. Hierover praat Corino met haar en over de door haar aangedragen muziek voor deze uitzending.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Merel Meijers uit Dordrecht.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.