DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week luisterde hij mee bij de Drechtraad, waar een uitdagende woningbouwopgave ter sprake kwam. 

‘We gaan bouwen, we moeten gaan bouwen.’ Het klinkt al weer ruim een jaar door de Drechtstedenlijke wandelgangen. Voornemens zijn uitgesproken. Dordrecht gaat voor zo’n 10.000 nieuwe woningen tot 2030, de Drechtsteden gezamenlijk voor 25.000 woningen. Sinds het voornemen is uitgesproken, is het gesteggel begonnen. Het Dordtse college, de VVD voorop, ziet er vooral woningen bij komen in het wat duurdere segment. Goed voor de aantrekkelijkheid van de stad. De linkse partijen maken zich zorgen over de betaalbaarheid van de woningmarkt voor starters en inwoners met lagere inkomens. Hendrik-Ido-Ambacht is vooral tevreden met zoals het nu is. De Vinex-wijk Volgerlanden tussen deze gemeente en Zwijndrecht is er toch al bij gekomen, dus waarom zouden we er nog meer gaan bijbouwen? Met elkaar hebben ze het in het dorp toch goed zo? Dus waarom bouwen voor nieuwe import? Omdat de provincie die bouwopdracht aan de Drechtsteden heeft meegegeven?

Pijnpunt

De andere gemeenten van het samenwerkingsverband worstelen ook met het invulling geven aan de uitvoering van de bouwopdracht. Afgelopen dinsdagavond werd er in de Drechtraad stilgestaan bij het bouwen in de Drechtsteden. Hulptroepen en experts werden ingevlogen om de aanwezige leden van de Drechtraad voor te houden dat de tijd van ‘niet lullen maar poetsen’ nu toch echt wel is aangebroken. Want gepraat wordt er veel in de Drechtraad, maar het echte doen is er toch wel een pijnpunt. Die 25.000 woningen bouwen tot 2030 is met het huidige bouwtempo van 300 woningen per jaar in de Drechtsteden een utopie, zo stelde het ingevlogen expert-team. Vanaf nu moeten er per jaar zo’n 1.100 woningen worden opgeleverd om aan het regionale woonvisieplan te voldoen. En om de geloofwaardigheid te behouden naar de provincie en de andere samenwerkingspartners en -partijen.

Bitterkoekjes

Dit geldt zeker ook voor Dordrecht, waar de coalitie vol gaat voor de 10.000 woningen, waarvan er vorig jaar 21 werden gerealiseerd. Reken maar uit waar de stad staat in 2030 met dit bouwtempo… Lastig hoor, dat samenwerken. Lieverkoekjes worden door de gemeenteraden graag gegeten, de bitterkoekjes schuift men graag door naar de ander. Samenwerking valt of staat met de wil tot samenwerken. Die lijkt binnen het Drechtstedenverband tanende te zijn. In het rapport van Deetman wordt dit ook geconstateerd. Daarin wordt gepleit voor meer daadkracht en efficiëntie. Maar het lijkt erop dat het rapport Deetman niet kan rekenen op een brede steun. Niet bestuurlijk en ook niet binnen de Drechtraad en de gemeenteraden. Op het moment van schrijven moet de bijeenkomst in het Zwijndrechtse partycentrum Spektakel op donderdagavond nog plaatsvinden. Spektakel in Spektakel? Gelet op de wandelganggeluiden zal, zo schat ik in, het rapport Deetman heel diplomatiek ‘voor kennisgeving’ worden aangenomen. Een strijkje zal inzetten en vervolgens zal het rapport, onder het nuttigen van hapjes en drankjes, richting de onderste bureaulade gaan. Samenwerken is goed en is voor de regio van belang. Maar alleen met die gemeenten die dit ook echt willen.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 9 maart is de Dordtse zanger/gitarist Maarten Teekens de hoofdgast in de uitzending van Studio De Witt. Al jong voelde hij zich aangetrokken tot de muziek. Hij meldde zich op achtjarige aan bij het Dordrechtste Philharmonisch Orkest. Dit bleek de aanzet te zijn van een leven als beroepsmuzikant. De muziek liet hem niet los. Hij speelde in de band BluefisH, treedt nu regelmatig op met andere groepen, maar ook solo, zit in de band The Wanderers die muziek uit de jaren 50 en 60 speelt en is vaste muzikale gast bij de theatertalkshow Kunstmin Live van Marjolein Meijers en Kees Thies. In deze uitzending gaat Ben Corino het gesprek aan met Maarten over zijn muzikale carrière en zijn muzikale plannen. Hij zal ook zijn gitaar meenemen en enkele liedjes ten gehore brengen.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden, zoals de doorstart van de Johan de Witt-lezing en het afscheid van Thijs Ruiten als directeur van het Nationaal Onderwijs Museum. Dichter van Dienst is Wim Jilleba.

In het derde uur wordt er aan de Politieke Stamtafel verder gepraat over de politieke actualiteiten en de achtergronden.