DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag voor Dordt Centraal vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week ging het in de Drechtraad weer eens over de voordelen van samenwerking. Maar ook over de sentimenten die dat bij sommigen oproept.

De Drechtraad kwam dinsdag bijeen in het gemeentehuis van Papendrecht. Het mooi verbouwde gemeentehuis dat een tikkeltje duurder uitgevallen was dan men had begroot. Maar goed, ze hebben er wat moois voor teruggekregen. Tegenwoordig is het zo’n beetje het vaste thuishonk voor de Drechtraad. Van alle gemakken voorzien. Het heeft ook een streamingsmogelijkheid, zodat men thuis de vergaderingen via internet kan volgen. Waarom de Drechtraad hier geen gebruik van maakt, is mij vooralsnog een raadsel. Wanneer je de Drechtraad ‘bij de mensen wilt brengen’ lijkt mij dit toch wel een voor zich sprekende mogelijkheid. Dat er serieuze zaken besproken worden die er voor de inwoners van de Drechtsteden toe doen, staat buiten kijf.

Krachten bundelen

Het door dit orgaan ingestelde Economic Development Board (EDB), zeg maar de samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid, bundelen hierin hun krachten om de regio economisch krachtiger en aantrekkelijker te maken. De bedrijven, wonen, werken, leefomgeving, recreatie, geld verdienen; daar draaide het om in de EDB-terugkoppeling die dinsdag aan de Drechtraad werd gegeven. En het belang van samenwerking van de in de Drechtsteden aanwezige ‘maakindustrie’ met de Rotterdamse haven. Op dit terrein vullen beide regio’s elkaar aan, zo hield de voorzitter van de EDB Sjoerd Vollebrecht zijn gehoor voor.

Eén gemeente

En zo werd er eigenlijk ook wel aangegeven dat het eigenlijk beter zou zijn wanneer de Drechtsteden meer als één gemeente zouden gaan opereren. Met bijna 300.000 inwoners zou men een betere onderhandelingspositie hebben in Den Haag en richting het bedrijfsleven. Ter illustratie liet men zien hoe stedelijk het huidige gebied op een luchtfoto er uitziet. En ja, de gemeentekernen sluiten aardig op elkaar aan. Wat scheidingen hier en daar door rivieren, maar het oogt inderdaad als één stedelijk gebied.

Sentiment

Gemeentekernen die beter samen dan ieder voor zich de toekomst in kunnen gaan. Maar onderschat niet het sentiment dat leeft onder de inwoners. Iedere gemeente heeft zo zijn eigen identiteit, wat we kennen van Dubbeldammers en Heerjansdammers die respectievelijk aan Dordrecht en Zwijndrecht werden toegevoegd. Maar wat koopt men eigenlijk voor dit sentiment? En wat bereikt men met het opereren als grote gemeente, waarin de gemeenten wel hun eigen identiteit houden? Denk aan de modellen zoals in Friesland en Groningen: één gemeentenaam met herkenbare identiteiten van de voormalige gemeenten in deze gebieden.

Brood op de plank

Maar goed, er zal eerst nog heel wat relativering van het sentiment plaats moeten vinden bij de diverse politieke partijen in de Drechtsteden. Waarbij vooral de lokale partijen opkomen voor het sentiment en onderbuikgevoel van hun inwoners (‘Eigen gemeente eerst’). Sentiment heeft geen visie en brengt geen brood op de plank. De visie en  samenwerkingsplannen van het EDB lijken er voor de toekomst wel toe te doen.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag is koning Willem-Alexander bij de opening van Ode aan de Synode. Vierhonderd jaar geleden vond de Dordtse Synode in Dordrecht plaats. Om voor eens en altijd de steeds scherpere tegenstellingen tussen de preciezen en de rekkelijken op te heffen belegde prins Maurits deze vergadering. De geschiedenis is bekend: de rekkelijken (Remonstranten) delfden het onderspit. Maurits liet Van Oldenbarnevelt een kopje kleiner maken, Remonstrantse predikanten werden bij Waalwijk op een drekkar over de grens gezet, de Statenbijbel werd in het Nederlands vertaald en de Dordtse Leerregels werden vastgelegd. Maurits kreeg zijn handen vrij om zich te richten op het leger, nu de rekkelijken niet meer op de sleutelposities in het land het voor het zeggen hadden. Hoe kijkt men vanuit de hedendaagse kerken terug op deze periode? Ben Corino gaat hier in de uitzending van Studio De Witt over in gesprek met Joke Halk (voorzitter Kerkenraad GKG), Carolien van de Lagemaat (voorzitter Kerkenraad Remonstranten Dordrecht),

David de Roos (coördinator van het evenement ‘Terugkeer van de Remonstranten’) en Paul Wansink (predikant Grote Kerk Dordrecht). In het tweede uur is er de aandacht voor de Dordtse en Drechtstedelijke actualiteiten van deze week. Dichter van Dienst is Kees Klok.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.