DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de ontwikkelingen in de lokale en regionale politiek. Deze week: de roep om een islamitische begraafplaats.

De multiculturele samenleving is een samenleving die in beweging is. Het vergt maatschappelijk aanpassingen, maar is ook dynamisch. Soms loop je tegen bestaande voorzieningen aan die niet toereikend zijn. Of niet voorzien in de wensen en gebruiken van een bevolkingsgroep.

Grenzen dicht

In schriftelijke vragen aan het college vragen Necdet Burakcin van GroenLinks en Ahmet Polat van D66 aandacht voor het begraven van de mosliminwoners van Dordrecht. Dordrecht heeft op dit moment een inwonersaantal van ruim 118.000, waaronder ongeveer 11.000 moslims. Een deel hiervan is hier geboren. Het zijn dus gewoon Schapenkoppen. Tot voor de COVID-19-pandemie was het nog gebruikelijk dat men begraven werd in het land van oorsprong, meestal was dit Marokko of Turkije. Door de pandemiemaatregelen gingen de grenzen dicht en kwam er een inreisverbod. Het repatriëren van de overledene kan niet meer. Dus hier begraven worden is de enige optie. Dit bracht binnen de moslimgemeenschap een bewustwordingsgesprek op gang. Landelijk, maar ook in Dordrecht. Voor de tweede, maar zeker de derde en latere generaties in Dordrecht geldt dat zij zich Nederlander en Dordtenaar voelen en Turkije of Marokko zien als het land van hun ouders en voorouders. Maar voor hunzelf vooral het land waar zij op vakantie gaan.

Eeuwige grafrust

Zich Dordtenaar voelen is de reden dat zij hier begraven willen worden. Nu kent Dordrecht met de algemene begraafplaats Essenhof de mogelijkheid om er een voorziening te treffen waar moslims begraven kunnen worden. Men kan er ook grafrechten huren. Die zijn echter beperkt in duur en tijd. Wat weer op gespannen voet staat met het geloof. Dat schrijft namelijk voor dat de rustplaats voor de overledene eeuwigdurend moet zijn. Zo’n zelfde regel geldt overigens ook voor het jodendom. En strikt genomen biedt Essenhof slechts een tijdelijke mogelijkheid om er begraven te zijn. Want volgens de geldende regelgeving worden de graven uiteindelijk geruimd. Ook de totale oppervlakte van de begraafplaats voorziet niet in de mogelijkheid om eeuwige grafrust te garanderen.

Drechtsteden

Burakcin en Polat vragen het college om de mogelijkheden te onderzoeken voor een islamitische begraafplaats op het Eiland van Dordrecht. Landelijk gezien reageren gemeentes hier heel wisselend op. Er zijn gemeentes die eraan tegemoet komen, andere weer niet. In Zuid-Laren is een grote islamitische begraafplaats, maar die zal op termijn ook niet toereikend zijn. De behoefte aan een eigen islamitische begraafplaats voor moslim-Dordtenaren bestaat. Niet vreemd, want we kennen hier immers naast de algemene ook de katholieke, joodse en protestante begraafplaatsen. Dit zal denk ik in de Drechtsteden niet anders zijn. Misschien is dit daarom een vraag die op Drechtsteden-niveau opgepakt moet worden. Hoe het Dordtse college hier tegenaan kijkt weten we over zes weken, bij de beantwoording van de artikel 40-vragen van GroenLinks en D66.

Terrassentocht

Deze week waren we in Dordrecht getuige van een bijzondere 1 mei-viering. De ouderen onder ons weten het nog wel: de Dag van de Arbeid. Hand in hand trokken dit keer PvdA-ers en VVD-ers de binnenstad in voor een heuse terrassentocht. Nee, niet om er te consumeren, maar om de horecaondernemers van de opengestelde terrassen een hart onder de riem te steken. Door alle maatregelen was het voor hen, zakelijk gezien, behoorlijk afzien. De openstellingen van de terrassen mocht dus best een feestelijk tintje krijgen, vonden beide partijen. Maar was het ook eigenlijk niet een beetje een ludiek startschot voor de gemeenteraadsverkiezingscampagne 2021?

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt is Wim Kerkhof, frontman van The Amazing Stroopwafels. Kees-Jan Visser is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.