DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over het schaakspel, waarin politiek, toezichthouders, actievoerders én chemieconcern Chemours met pionnen schuiven.

 Wat maakt schaken zo interessant? Je moet vooruitkijken. In je hoofd heb je al meerdere zetten en mogelijkheden vooruitgedacht om je tegenstander te verrassen. Op 6 december, de echte verjaardag van Sint Nicolaas, werden de lezers van het lokale dagblad verrast met een heuse open brief van Chemours. Deze bevat een opsomming van hoe belangrijk de producten zijn die Chemours produceert en hoe ze onderdeel van ons dagelijks leven uitmaken in de producten die wij gebruiken. Met andere woorden; de gebruikers en afnemers, eerlijk gezegd wij allemaal dus, maken deel uit van dit spel. Jarenlang hebben wij ons dit laten welgevallen zonder ons er goed van bewust te (willen) zijn tot welke prijs voor het milieu, de natuur en de menselijke gezondheid.

Rivierwater

Je zou kunnen spreken van een status quo in de zaligheid van de onwetenden. Achter onwetendheid kunnen wij ons nu niet meer verschuilen en de politiek al helemaal niet. Maar daadkrachtig het probleem ter hand nemen is in de praktijk toch heel wat lastiger dan wat men met de mond verkondigt. ‘We willen wel, maar het kan zo maar niet’. Die geluiden horen we uit de mond van de Zuid-Hollandse gedeputeerde, de Dordtse wethouder, de staatssecretaris of de minister wanneer het gaat om de PFAS-afval van Chemours. Regelgeving en afspraken; we zijn er aan gebonden, ondanks het feit dat er recent door een Utrechtse wetenschappelijk onderzoeker in het rivierwater aangetroffen PFAS gerelateerd werd aan Chemours in Dordrecht.

Emmertje grond

Er wordt driftig geschaakt in het GenX/PFAS-schaakspel. Zetten door de overheid en de politiek lijken soms openingen te bieden om vervolgens weer te worden geneutraliseerd door de tegenzet van Chemours. Pionnen schuiven heen en weer. En ondertussen wordt er sinds jaar en dag wekelijks met een bewonderenswaardige volharding traditioneel een emmertje vervuilde grond de rivier overgebracht door Sliedrechtse activisten en voor de poort van Chemours gestort. Een volharding die doet denken aan de Dwaze Moeders van Argentinië die in de jaren zeventig wekelijks in protest bijeenkwamen op het Plaza de Maya van Buenos Aires. Zo nu en dan in aanwezigheid van een solidair Tweede Kamerlid of een Statenlid dat van mening is dat de PFAS/GenX-vervuiler moet worden gestopt.

Omwonenden storten iedere zaterdag symbolisch een emmer vervuilde grond voor de poorten van Chemours. Soms haken politici aan, zoals afgelopen weekend vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren. (Foto: Stolk Fotografie)

Onmacht

Maar hun aanwezigheid symboliseert vooral de onmacht van de politiek om het probleem daadkrachtig en doortastend aan te pakken. Wet- en regelgeving zorgen voor de beperkingen om hier als politiek de daad bij het woord te voegen. Daar worstelen de Tweede Kamer, de wethouders uit de regio, de gemeenteraden, de gedeputeerde, de staatsecretaris en de minister mee in het schaakspel met Chemours, dat met juridische tegenzetten terugslaat.

Eindspel

Niet dat Chemours niet mee wil werken met het verbeteren van de situatie, maar in dit proces wil het bedrijf zijn eigen tempo blijven bepalen, zodat het economisch niet geschaad wordt. Desnoods met weer eens een gang naar de rechter om in beroep te gaan tegen een verordening van de overheid die het concern als beperkend en onrealistisch ziet. Aardig zo’n brief van Chemours, maar deze is niet meer dan een zet in het slepende schaakspel dat al veel te lang duurt. Het wordt tijd dat de politiek krachtig het eindspel gaat afdwingen. Is het niet linksom, dan rechtsom.

Studio De Witt

Meer politiek en actualiteiten hoor je iedere zaterdag in Studio De Witt. Vanwege technische problemen in de studio van Drechtstad FM presenteert Ben Corino zijn radioprogramma Studio De Witt ook deze week vanuit de studio van Papendrecht FM. De live-uitzending is op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De uitzending wordt ’s middags van 16.00 tot 18.00 uur herhaald door Drechtstad FM en is daarna terug te luisteren via de website van RTV Dordrecht.