DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week staat een tweet van een wethouder centraal, en de reacties die deze opriep. 

‘Het college spreekt met één mond’, is de gulden regel binnen de politiek. Deze week zaaide de Dordtse BVD-wethouder Sleeking op Twitter verwarring toen hij zich uitsprak over de opruimactie bij de Merwedehuusjes op de Staart.

Afwijkend gedrag

De Merwedehuusjes, waar gaat het over? In 2018 werden in Dordrecht vijf van deze huisjes geplaatst. Het idee komt uit Denemarken, waar ze Skaeve Huse heten. In Dordrecht hadden zorginstellingen al langer behoefte aan een dergelijke woonvorm. Ze bieden langdurig dakloze mensen een menswaardige en stabiele woonplek, waarbij tot op zekere hoogte ruimte is voor afwijkend gedrag. Dit voorkomt overlast in de stad en geeft de bewoners een goede basis. Enige overlast heeft zich inderdaad verplaatst naar het terrein op de Veerplaat. Een enkele bewoner vergaarde op straat gevonden, in zijn ogen nog bruikbaar, oud metaal en nam het mee naar zijn woonomgeving. De fietswrakken en andere rotzooi stapelden zich op en uiteindelijk moest het geruimd worden.

Stuitend

Wat was ook alweer de reden dat men deze woningen in het leven had geroepen? Daaraan moest ik denken toen ik het verontwaardigde Twitterberichtje van de Dordtse wethouder Piet Sleeking over de ruiming van de rotzooi bij de Merwedehuusjes las. Foei!, zo zei Sleeking, wiens portefeuille het overigens helemaal niet is. Hij verweet de bewoner maar weinig respect te tonen voor de omgeving van de door de gemeenschap bekostigde voorziening. Tja, natuurlijk was het er een zooitje ‘maar het was toch niet voor niets dat de Merwedehuusjes in het leven waren geroepen en begeleid worden door de diverse zorgorganisaties?’, vroeg Kitty Kruger van GroenLinks zich af in haar reactie. ‘Bovendien werkt deze voorziening kostenbesparend’. Maar de wethouder was nog niet klaar om lucht aan zijn verontwaardiging te geven. ‘Stuitend’, noemt hij het. In zijn ogen getuigt het niet van enige waardering voor wat onze samenleving voor deze mensen doet. ‘Er komt toch ook eens een eind aan de grenzeloze tolerantie en het gepamper, met alle begrip voor de achtergrond van deze mensen?’ zo ging hij verder.

 

 (Foto: Thymen Stolk)

 

Geen commentaar

‘Maar deze bewoners werden hier toch niet voor niets gehuisvest? En er zit toch begeleiding op die er voor betaald wordt?’,  vroeg Irene Koene van Gewoon Dordt zich in dezelfde Twitter-dialoog af. En daarna werd het stil. Desgevraagd wilde Sleeking geen verdere toelichting geven, want het was immers zijn portefeuille niet. Geen toelichting? Zijn portefeuille niet? Maar de regel dan dat het college altijd met één mond spreekt? Twittert de wethouder dan op persoonlijke titel? Of is hij bezig om een profileringsvuurtje te stoken binnen de coalitie? Dat doet hij wel door zijn collega Peter Heijkoop, wiens portefeuille het wel is, voor de voeten te lopen. Het is best een beetje kinderachtig om niet te reageren op vragen uit de media met de boodschap dat het jouw portefeuille niet is. Het college spreekt met één mond, maar Sleeking blijkbaar met een gespleten tong.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 7 maart ontvangt Ben Corino bij Studio De Witt Wilma Nedermeijer, een gedreven Dordtse ondernemer. Zij werkt bij bedrijven en overheden als managementondersteuner op interimbasis. In de loop der jaren werkte zij voor onder meer Politie Nederland, NOS, Wageningen University, Rabobank Nederland en de Provincie Zuid-Holland. Van privébegeleiding tot het trainen van kleine groepen en het geven van inspirerende presentaties voor grote zalen. Haar activiteiten bleven in de regio niet onopgemerkt. Zij werd door de Dordtse ondernemers voorgedragen voor de kandidatenlijst van Dochters van Dordrecht.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteit van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden. Met onder meer schrijfster en journaliste Saskia Lensink over haar boek ‘Dochters van Dordrecht’ en het gelijknamige festival dat zaterdag (Wereldvrouwendag) plaatsvindt in de Dordtse Trinitatiskapel. Dichter van Dienst is Esther de Beun.

In het derde uur aan de Politieke Stamtafel aandacht voor de politiek in Dordrecht en de Drechtsteden.