DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over het hijsen van vlaggen uit solidariteit. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
Vlaggensymboliek bij internationale oorlogen en rampen door een gemeente is over het algemeen gebaseerd op solidariteit en medeleven. Het hijsen van de regenboogvlag staat symbool voor de homogemeenschap, maar gaat in betekenis verder; de mens in al zijn kleuren en diversiteit. Voor Dordrecht als Regenboogstad niet meer dan vanzelfsprekend. Hoewel er christelijke partijen in de regio zijn die hier minder tolerant in zijn.
Maar in Dordrecht draagt het gemeentebestuur over het algemeen de symboliek van vlagvertoon een warm hart toe. De Dordtse driekleur wappert fier vanaf het Stadskantoor en de Grote Kerk. Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd uit solidariteit de vlag van dat land op het Dordtse stadhuis gehesen. Dit gebaar werd unaniem breed gedragen door de gemeenteraad en de Dordtse bevolking. De sympathie lag en ligt bij Oekraïne en in woord en gebaar werden de vluchtelingen uit Oekraïne hier op gevangen.
Het gemeentebestuur hecht ook waarde aan het herdenken van de 221 Joodse Dordtenaren die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vermoord. De herinnering aan hun lot wordt in stand gehouden met het Joodse monument in de hal van het Dordtse Stadhuis, waarvan de adoptie deze week volgens jaarlijkse traditie van de ene groep leerlingen van het Johan de Witt-gymnasium werd overgedragen aan de nieuwe adoptiegroep. Een handeling die zonder vlagvertoon verloopt.
Deze week werd de wereld opgeschrikt door het onverwacht extreme terreurgeweld van de Palestijnse groepering Hamas jegens Israël. Met veel burgerslachtoffers tot gevolg en de beantwoording door Israël met ook vele slachtoffers onder de Palestijnse burgers.
Solidair met de vele slachtoffers van dit oorlogsgeweld besloot het Dordtse gemeentebestuur de vlag te hijsen op het Dordtse Stadhuis. Niet de Israëlische vlag, maar de vredesvlag. Met het hijsen van deze vlag geeft het stadsbestuur een duidelijk signaal af. Een signaal van mededogen en solidariteit met de burgerslachtoffers van zowel Israël als Palestina, maar ook een signaal van afschuw van het oorlogsgeweld. Dit wordt niet door iedereen begrepen of gewaardeerd, blijkt uit diverse reacties op social media, waarin het een vorm van politiek ‘kool en geit sparen’ wordt genoemd.
Misschien moet de vredesvlag maar blijvend op het Stadhuis hangen, want er is altijd wel ergens oorlogsgeweld op de wereld.
Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.