DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale of regionale politiek. Deze week vraagt hij zich af waarheen de weg leidt die PFAS-afval nu moet gaan…? Het houdt de gemoederen in Dordrecht, maar zeker ook in de regiogemeenten bezig nu het afval met PFAS-restanten niet meer naar vuilverbrander Indaver in Antwerpen afgevoerd mag worden. (Foto Indaver Dordrecht: Stolk Fotografie)

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) verbood vorige week alle export van PFAS-afval naar Antwerpen met ingang van afgelopen maandag. De verwerking van de PFAS-restanten zou er niet op een verantwoorde wijze gebeuren, stelt de inspectiedienst. Dus werd Chemours de exportvergunning ontnomen. Voorlopig voor vier weken dan. De ILT was tot de conclusie gekomen dat noch Indaver noch de Vlaamse autoriteiten konden aantonen dat de PFAS op een verantwoorde wijze wordt verwerkt. Het bedrijf verbrandt het goedje bij een temperatuur van 1.000 graden Celsius. Daarbij zou het uiteenvallen en weg is de PFAS. Dit was de simpele heersende opvatting tot nog toe geweest, zo ging het sinds jaar en dag. Blijkbaar klopt dit volgens de ILT niet, want anders had men de exportvergunning niet ingetrokken.

Controle

Er wordt gewaakt over onze gezondheid en de natuur, zou de geruststellende gedachte moeten zijn. Tot voor kort beweerde minister Mark Harbers, de ILT valt in zijn portefeuille, naar aanleiding van Kamervragen van D66 dat het bedrijf Indaver voldeed aan alle veiligheidseisen en dat de Vlaamse autoriteiten iedere twee weken de boel bij het bedrijf controleerden. En nu plotseling zou er sprake zijn van een onveilige situatie. Het kan verkeren.

Westerschelde

Volgens de inspecteurs van de ILT zijn zij in actie gekomen omdat zij ‘signalen uit het veld’ hadden ontvangen dat het niet helemaal goed zat met de verwerking van PFAS. Welke signalen dan?, vraag je je af. Waren het de recente vragen in de Tweede Kamer, of de constatering dat er hoge gehaltes PFAS in de Westerschelde worden aangetroffen en vanuit België de Nederlandse wateren instromen? Dit is toch geen nieuws? Dit werd al langer gesignaleerd! Maar goed, de bewindsman en de ILT hebben zich door voortschrijdende inzichten gevende signalen laten leiden.

Betrouwbaarheid

Maar toch, het roept bevreemding op dat het bedrijf van het ene op het andere moment op een onveilige wijze de PFAS zou verwerken. En vragen over de betrouwbaarheid van de Vlaamse autoriteiten die gewoon stellen dat de verwerking bij Indaver veilig is. Want ondertussen, ondanks de tijdelijke stop van export van het giftige goedje vanuit de Dordtse vestiging van Chemours, gaat men in Antwerpen gewoon door met de verbranding van de PFAS. En zullen de resten nog steeds de Westerschelde bevuilen en de Nederlandse wateren in stromen.

1,8 miljoen kilo

Ondertussen zitten we in Dordrecht opgescheept met de PFAS die niet geëxporteerd mag worden. Chemours produceert op jaarbasis ongeveer 1,8 miljoen kilo PFAS-afval. Dat is inclusief de filters die de stoffen moeten opvangen om te voorkomen dat het de lucht of het grondwater ingaat. Vorige week stelden de Dordtse partijen VVD, GL en Op Ons Eiland hier over vragen aan wethouder Tanja de Jonge. Maar hier gaat het college niet over. Wel de provincie, het kabinet en Europa. Maar zoals emeritus-hoogleraar Toxicologie Jacob de Boer stelt: het moet op het niveau van de Europese Unie aangepakt worden, of beter nog: wereldwijd. Kortom een verbod op alle PFAS-stoffen. Dan maar een koekenpan zonder antiaanbaklaag toch?