DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over, letterlijk én figuurlijk. vuurwerk in de het politieke debat.

Vorige week vond de behandeling van de begroting voor 2023 in de Dordtse gemeenteraad plaats. Een avond met veel debat? Nou nee, niet echt. Traditioneel werden er de nodige moties en amendementen door de partijen ingediend. Om precies te zijn 41 moties en 7 amendementen.  Met als netto-uitkomst dat 11 moties en één amendement werden aangenomen.

Overleg en afstemming

Spannende avond? Nou, niet echt, nee. Veel moties zijn vooral voor de bühne bedoeld. Ten slotte voelt iedere partij wel de behoefte om zo even zijn plasje  te doen. Wat niet onverlet laat dat er door alle partijen veel leeswerk verricht werd om de begroting door te worstelen en de tijd en energie in de ingediende moties te steken. Anders dan voorgaande jaren viel het op dat er tussen de partijen, zowel coalitie als de oppositie, onderling overleg en afstemming heeft plaatsgevonden. Dit was zichtbaar in de ondertekenaars van de moties en amendementen die soms door de oppositie en coalitie gezamenlijk ondersteund werden. Het is wel eens anders geweest. Soms leverde dat wel vuurwerk in de debatten op.

Vuurwerk

Over vuurwerk gesproken; de PvdD deed, met steun van GL en de CU/SGP, een poging om het vuurwerk uit te bannen in de stad. Een poging, want behalve in de binnenstad, brandgevaarlijk met al die monumentale, droge oude panden, mag men binnen de afgesproken periode rond oud en nieuw gewoon vuurwerk afsteken, benadrukte de burgemeester het in de vergadering. Het is ook een soort van ‘mission impossible’ om hier echt op te kunnen controleren. Dit kan slechts bij een heterdaadje en dat maakt de controle lastig. Die mening was ook de meerderheid van de raad toegedaan. Niet-slapende kinderen en jankende dieren ten spijt.

Slavernij

Een andere punt dat de aandacht trok was de motie van DENK, SP en de PvdA om de afschaffing van de slavernij voortaan in Dordrecht te gaan herdenken. Voor de duidelijkheid gaat hier niet om het aanbieden van excuses voor het gevoerde beleid van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de West-Indische Compagnie en de bedreven slavernij op de plantages in Suriname en de Antillen, maar om het herdenken van de afschaffing van de slavernij. De Keti Koti…het verbreken van de ketenen, de boeien waarmee de tot slaaf gemaakten ooit werden vastgezet. Dordrecht was vroeger de derde suikerstad van het land en profiteerde van het kolonialisme, de slavernij en dus de daarmee onlosmakelijk verbonden mensenhandel. Overigens gaat dit op voor meer grote steden in het land. Bezien door de bril van nu fout, maar niet  gezien in de context van toen.

Qatar

De relevantie van een excuus is betrekkelijk, want niemand van nu is de dader of slachtoffer van toen. Maar er bij stilstaan is wel relevant, is de mening van de gemeenteraad. Officieel werd in de vroege ochtend van 1 juli 1863 met 21  kanonschoten de stilte in Paramaribo verbroken. Nederland schafte daarmee op die dag de slavernij af. Vrijheid dus? Welnee, de slaaf gemaakten in Suriname kregen bij proclamatie te horen dat ze nog tien jaar verplicht op de plantages en in de werkhuizen moesten blijven werken. Bedenkelijke proclamatiepraktijken dus. Het doet denken aan de praktijken die er zich in Qatar afspelen. Maar het Dordtse college gaat in gesprek met initiatiefnemers in de stad om ook hier de Keti Koti-viering gestalte te geven.

De begroting werd overigens aangenomen met 35 voor- en 4 tegenstemmen aangenomen.

Swendeline Ersilia. (Foto: Stolk Fotografie)

Stadsdichter in de studio

Meer actualiteiten komen iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aan bod in Studio De Witt op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Deze zaterdag ontvangt Ben Corino onder meer in het eerste uur de kersverse nieuwe stadsdichter van Dordrecht Swendeline Ersilia, die natuurlijk meteen als Dichter van Dienst iets van haar poëzie laat horen. In het tweede uur aandacht voor Drecht Cities, het samenwerkingsverband dat de Drechtsteden sterker op de (inter)nationale kaart en in de markt wil zetten. Te gast is onder ander adjunct-directeur Joost Weeda.