DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de politieke actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week over het opnieuw uitstellen van de bouw van een hotel en het buiten de gemeenteraad om overnemen van een zwembad. (Foto’s: Thymen Stolk)

Het zit het Dordtse gemeentebestuur niet mee. Eerst spatte de zeepbel van het beoogde hotel in het voormalig warenhuis Linders uiteen. Corona was het excuus van de projectontwikkelaar, liet de teleurgestelde wethouder Piet Sleeking weten. De plannen zagen er mooi uit. Er zou een nieuw stukje elan aan het centrum worden toegevoegd. Toeristen zouden hierdoor langer in de stad verblijven, dus goed voor de economie. Nu richt de projectontwikkelaar zich op het realiseren van appartementen in ‘Lindershof’. Een typisch geval van ‘jammer, maar corona, dus begrijpelijk’. Corona heeft veel invloed op de economie en de bereidheid om ondernemersrisico’s te nemen is tanende. Dit gaat ook op voor het gat in de Cornelis de Wittstraat/het Vrieseplein. Ooit stonden er pittoreske geveltjes op de plek van de naargeestig kale plek. Ik meen, maar ik kan het mis hebben, dat de Amsterdamse krant Het Parool er ooit een klein kantoor had. En was de grote volksschrijver Gerard (toen nog) van ’t Reve daar een blauwe maandag gestationeerd als journalist. Na meer dan tien jaren van plannen maken voor de bouw van een hotel op de kaalslagplek met verschillende projectontwikkelaars, leek er schot in de zaak te komen. Maar wederom was daar de coronanaald die de zeepbel doorprikte. De plannen voor het hotel van de vele illusies lijken voorbij. De projectontwikkelaar durft het financiële risico niet aan.

Maria van Berckelhof

De vraag rijst hoelang het gemeentebestuur zich nog aan het lijntje laat houden door de projectontwikkelaars. Juist in tijden van crisis en recessie moet je durven doorpakken. Een nadeel in een voordeel ombuigen is een kwaliteit van een goede stadsbestuurder. De kaalslagplek verandert tijdelijk in een parkeerplek. Woningbouw op termijn is ook een optie voor Sleeking. Tenslotte moeten er in Dordrecht heel veel woningen gebouwd gaan worden om straks een stad van 140.000 inwoners te zijn. Maar dan mag er wel meer vaart worden gemaakt. Voor je het weet, viert de kaalslagplek straks zijn 25-jarig jubileum. Misschien kan er een woonhofje gebouwd gaan worden. Een voorziening waar ouderen prettig kunnen wonen. In de stadsschil tegen het centrum aan. En noem het dan het Maria van Berckelhof. Het Maria van Berckelhof aan de Cornelis de Wittstraat. Dat klinkt. Zo wordt het historisch echtpaar uit de Dordtse geschiedenis symbolisch weer met elkaar verbonden. Iets wat de ‘Dochters van Dordrecht’ vast wel kunnen waarderen.

Achter de rug om

Een bestuurder die het ook niet meezit, heeft de portefeuille sport onder zijn hoede. Zat het hem niet mee met wat erfstukken van zijn voorgangster, zoals de sportparken en de Sportboulevard, nu gaat het om een dossier waar hij van meet af aan bij betrokken is. Zwembad De Dubbel in Dubbeldam. Het zwembad laten bouwen was de laatste handeling van de allerlaatste  gemeenteraadsvergadering van het zelfstandige Dubbeldam. Dit jaar is het vijftig jaar geleden. Al die jaren werd het bad door een stichting gerund. Nu is het aan een grote renovatie toe. Ongeveer 3,2 miljoen euro is ermee gemoeid. Met de gemeenteraad werd afgesproken dit zo even te laten en bij verandering zou de raad worden geïnformeerd. Nu blijkt dat tussentijds, achter de rug van de gemeenteraad om, de gemeente eigenaar is geworden van De Dubbel. Bij de PvdA, GL en VSP viel het verkeerd dat zij dit uit de media moesten vernemen. Daarom willen zij nu tekst en uitleg van het college. Een cursus ‘hoe communiceer ik’ lijkt aan het Stadskantoor wel besteed.

Deze week in Studio de Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is Bert Kuipers. Hij leefde in welvaart, maar raakte alles kwijt en belandde op straat. Op deze Dag van de Armoede vertelt hij, in het gezelschap van enkele leden van het Platform Tegen Armoede Drechtsteden, zijn levensverhaal. Jan van der Geer is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks aan Johan de Witt over een actueel thema.

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.