DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week over woningnood, huisjesmelkers en woonplicht.

Huisjesmelkers, profiteurs van de schaarsheid op de woningmarkt. In Zwijndrecht is men dit soort ‘melkbedrijven’ zat. En het blijft niet alleen bij mooie woorden. Men koppelt er ook daden aan. Zwijndrecht gaat er de woonplicht invoeren. De woonplicht moet er toe leiden dat de eigenaar zelf de woning bewoont waarvan hij eigenaar is. Daarmee hoopt men dat er weer, met name goedkopere, woningen beschikbaar komen op de woningmarkt voor jongeren en starters. Maar klopt dit beeld nu eigenlijk wel? Zijn het grote vastgoedjongens of zijn het particulieren die hun woning om wat voor reden dan ook in de verhuur hebben gedaan? Een eerder kadasteronderzoek in Rotterdam leverde een beeld op dat het voor 80 procent procent kleine particulieren zijn. En de overige 20 procent vormen de ‘grootgeldgraaiers’.

Fort Oranje

De beruchte huisjesmelker Cees Engel, vader van Viruswaarheid-voorman Willem Engel, verdiende zo zijn geld in Rotterdam en Den Haag. En toen hij er werd uitgekocht, verkaste hij naar Brabant, waar hij eigenaar werd van de beruchte camping Fort Oranje. Talloze sociale misstanden heersten er en uiteindelijk werd de boel met hulp van de ME ontruimd. Zelf zag Engel zich als een soort van sociaal bevlogen ondernemer die zijn woonvoorzieningen aan de sociaal minderbedeelden ter beschikking stelde. Quatsch, zult u misschien zeggen. Die huisjesmelkers vervuilen de woningmarkt. Ja, dat is inderdaad waar. Ze werpen een mistsluier over de werkelijke beschikbaarheid. Dit maakt het voor de beleidsmakers heel lastig. Maar andere kant bedienen zij een groep huurders die via de reguliere marktwerking niet direct in aanmerking komt voor een woning.

Karasahin

Er wordt gebruik gemaakt van de mazen in het net. Met andere woorden: de vis wordt net zo groot als het aquarium toelaat. De woningmarkt is niet goed toegerust om alle mensen van een woning te voorzien. Voor jongeren is het lastig om in aanmerking te komen voor een betaalbare woning. Echtelieden die een punt zetten achter hun relatie duiken soms in een zwart ‘woninggat’. Dit zijn de potentiële kandidaten, sommigen zullen zeggen slachtoffers, voor de huisjesmelkers. Mustafa Karasahin was zo’n beruchte huisjesmelker in Dordrecht, waar wethouder Piet Sleeking zijn pijlen op had gericht met verbeurdverklaringen, inbeslagnames, boetes en rechtszaken. Uiteindelijk met succes. Maar de één verdwijnt en de ander ziet kansen, zolang de regelgeving niet wordt aangepast.

Groeiend probleem

Het is daarom een goede zaak dat Zwijndrecht als eerste in de regio met een nieuwe regelvariant gaat komen om tot een eerlijke verdeling te komen. Want de woningmarkt in de Drechtsteden, en zeker ook in Dordrecht, heeft behoefte aan betaalbare woonruimte voor jongeren en starters. In relatie tot de woningbouwtaakstelling van de provincie moet Dordrecht tienduizend woningen gaan bouwen die ergens in 2030 beschikbaar moeten zijn. Die hoeveelheid gaat zoals het er nu naar uitziet niet gehaald worden. De dak- en thuisloosheid onder de jongeren is een groeiend probleem. Voorzieningen zoals die van het Leger des Heils zijn hier niet voor bedoeld.

Alternatieven

Ja, het is een goede stap die de gemeente Zwijndrecht heeft gezet met deze nieuwe regelgeving. Maar het is een utopie om te geloven dat dit de oplossing van de woningproblematiek is. Er is meer nodig om iedereen te kunnen voorzien van een betaalbare, passende woning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gezinswoningen die nu door tweepersoonshuishoudens bewoond worden, nadat hun kroost is uitgevlogen. Ook dit is een soort van ‘vervuiling’ van de woningmarkt. Maar ja, dan moet men eerst geschikte alternatieven kunnen bieden die het aantrekkelijk maken om te verkassen. Nee, met alleen de huisjesmelkers aanpakken zijn de beleidsmakers er nog niet.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is oud-wethouder Karin Lambrechts. Jan van der Geer is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie komt tijdens het politieke zomerreces telkens een bestuurder aan het woord die ‘het fort bewaakt’ in vakantietijd. Deze week is dat Piet Sleeking.

Studio De Witt is wekelijks van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM>