DORDRECHT – Joost en Tessa van Buro Grenzeloos hadden een bijzonder idee: een eendaagse kunstexpo in het Wantijbad. Dankzij steun van allerlei kanten en een geslaagde crowdfundingsactie wordt dat idee zaterdag 30 september van 12.00 tot 18.00 uur realiteit. ‘POP-UP Wantij’ wordt een expositie met meer dan twintig Dordtse beeldende makers, maar ook muzikanten, dansers, spoken word en performers. Met een speciale rol voor het zwembad zelf. Zo zullen de verhalen van de zwemmers en de waarde/betekenis die het bad door de jaren heen heeft opgebouwd met het publiek gedeeld worden. De toegang is gratis en een hapje/ drankje wordt aangeboden door Rebel Rebel Café.

Het Wantijbad is een buitenbad dat al sinds 1936 een bijzondere plek inneemt bij vele Dordtenaren. Een plek met een rijke geschiedenis die nog altijd tijdens de warme maanden de functie als buitenbad inneemt en waar veel gebruik van wordt gemaakt, onder andere door een grote groep vaste vroegzwemmers. De omgeving van het Wantijbad neemt je door haar inrichting en de bijzondere architectuur van Allard Argelo weer even mee terug in de tijd. Het is een plek, die voor vele makers tot de verbeelding lijkt te spreken. In 2016 legde Tessa een jaar lang op verschillende momenten het Wantijbad vast met de analoge camera. Vanuit dat werk ging ze experimenteren met verschillende technieken, om zo tot een serie prints, grafiek en schilderijen te komen. Om het werk podium te geven trok zij de stoute schoenen aan en vroeg het bestuur van het Wantijbad gevraagd of ze in het bad zelf zou kunnen exposeren. Zij waren daar superenthousiast over en gaven haar de vrijheid om zelf een expositie vorm te geven in het bad.

Dordtse makers

Door deze vrijheid en de ruime omgeving van het Wantijbad ontstond bij Tessa al snel de behoefte om deze mogelijkheid te delen met andere makers. Samen met Joost bedacht ze het idee om een eendaagse pop-up-expositie te organiseren. Onbevangen en ontzettend bevlogen, vanuit het idee van samen een podium creëren en de omgeving van het Wantijbad centraal te zetten, zijn zij op zoek gegaan naar Dordtse makers, die zich ook hebben laten inspireren door het Wantijbad. Makers die daar iets mee konden en meedoen zijn Yael van Veluwen, Albert Zwaan, XOXO, Marian de Ruiter, Yvo van der Vat, Tiles and Cubes, Lisa Moerland, Elvira van Bochove, Ruud Baan, Fé Baan, Babs van Heugten, Jolande Vermeulen, Donie Dubbeldam, Johan Leemkuil, Boy Bastiaans, Fulko van Aperen, Daniel Arthuus, Saskia Visser, Britt van Dijk, Petra Revet en Martha, David Timmer, LEIA en Tessa Smal.

Meer info op de Instagram-pagina @burogrenzeloos en via wantijbad.nl.