DORDRECHT – HKH Prinses Laurentine was vanmiddag te gast in het Nationaal Onderwijsmuseum aan de Burgemeester de Raadtsingel 97. Het Onderwijsmuseum hield een Dag van het Jonge Kind: een dag voor professionals werkzaam in het onderwijs, de kinderdagopvang, bij consultatiebureaus en de kraamzorg. Op deze middag stonden de professionals stil bij de taalontwikkeling van kinderen. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Op initiatief van HKH Prinses Laurentien is in 2021 het programma Taalschatten van start gegaan. Dit is een samenwerking van haar stichting Number five foundation met Stichting Lezen en Schrijven en Tilburg University. Taalschatten heeft tot doel de bewustwording over de rol van ouders in de taalverwerving van baby’s en jonge kinderen te vergroten. Daarbij richt het programma zich op ouders en het hele ecosysteem rondom gezinnen: van verloskundige tot basisschooldirecteur, van bibliotheek tot luierproducent en alles daartussenin.

De tentoonstelling boom roos vis in het Dordtse museum behandelt dit onderwerp ook. In de tentoonstelling staat de ontwikkeling rondom leren lezen en leesplezier centraal. Dit leren lezen, en het leesplezier, start al bij de geboorte. Op de dag over het Jonge kind werd vanuit verschillende disciplines kennis gedeeld over taalontwikkeling. Naast het delen van kennis waren er ook workshops. Prinses Laurentien gaf, na haar aankomst om 12.15 uur, een college over het belang van de eerste 1000 dagen voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Rond 15.30 uur vertrok ze; voor de overige aanwezigen was er daarna nog een drankje in het Museumcafé.