Actueel

reageer als eerstdo 21 mei 2020

Proost! Op de uitbreiding van de Dordtse wijnbouw

DORDRECHT – Zijn tuin aan de Zuidendijk bleek een prima bodem voor wijnstokken. Dat ontdekte Wilco Venhuizen toen hij, alweer een kleine twintig jaar geleden, er een aantal in de grond stopte. Het markeert de geboorte van wijngaard Bilderhof. Inmiddels heeft deze wijngaard meerdere locaties waar druiven enthousiast groeien. Aan de overkant van de dijk, bij de wijngaard, waar drie jaar geleden de eerste stokken de grond ingingen. En een paar honderd meter verderop, bij familie Van Driel. Grond die twee jaar geleden in gebruik werd genomen.

“Een pure gok”, zegt Wilco over beide locaties. “Het had gekund dat mijn tuin een uniek plekje is, maar het blijkt toch telkens weer te werken. Natuurlijk hadden we bodemmetingen verricht, maar de planten groeien er opvallend snel en de druif is bij de jongste wijngaarden nog zoeter van smaak.” Dit jaar worden de locaties zelfs uitgebreid door Wilco, die nog steeds parttime wijnboer is. Daarnaast helpt hij de eigenaren Gerard van de Weg en Helma Verkerk van de nieuwe wijngaard de Dordtse Pracht, bij de Ottersluis, waar maar liefst 3.600 wijnstokken zijn geplaatst. Wilco: “Het is een gedeeltelijke samenwerking. Ik help mee met planten en straks met het bottelen van de wijn, maar de rest moeten ze zelf doen.” Uiteraard staat hij hen wel met raad terzijde. Deze maand werden de Dordtse wijnlocaties uitgebreid en gingen ook bij de Dordtse Pracht de wijnstokken de grond in, mede met hulp van de vele vrijwilligers die onmisbaar zijn voor de wijngaarden. Met de twee uitbreidingen en de nieuwe wijngaard is er een verdubbeling van het aantal wijnstokken op het Eiland van Dordt (afgezien van die in Dordtse tuinen): de teller gaat naar maar liefst 16.600 op meer dan vier hectare land.

Bubbelwijn
De centrale wijnmakerij is ook verhuisd van de schuur bij zijn woning naar de locatie bij Van Driel. “Er liggen duizenden liters wijn klaar om te bottelen”, aldus Wilco, die een mobiele wijnbottelaar laat komen voor de ‘grand finale’ van het wijnmaakproces. “Maar er is geen haast bij. Of het nu nog twee of drie maanden ligt, dat maakt niet uit. Eerst maar eens kijken hoe deze tijd gaat verlopen. Veel wijn is bestemd voor de horeca, maar die zijn nu natuurlijk nog gesloten.” Ook de wijnboer verheugt zich in ieder geval op betere tijden. “De wijngaard heeft een mooie verrassing, een sekt, een bubbelwijn. Dat is voor het eerst. Deze wijn ligt klaar in de schuur. Het is nu wachten op een mooi moment om het feestelijk te presenteren.”
Meer informatie via www.bilderhof.nl.

Geef een reactie