DORDRECHT – ‘Met droefheid nemen wij afscheid van onze geliefde Lola, die ons veel jaren heeft verblijd met haar onvoorwaardelijke liefde en vreugde. Op een bijzondere manier kwam je bij Louterbloemen terecht. Haar levensverhaal werd landelijk door dierenvrienden gevolgd en ze werd daarmee ambassadeur voor Louterbloemen’. Dit schrijft Mirjam Addiks, manager van het Dierenzorgcentrum Louterbloemen op Facebook. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
Lola werd op 12 oktober 2018 onder een balkon van een appartementencomplex aan de Thorbeckeweg gevonden. Ze was zwaargewond, ernstig vermagerd en uitgedroogd. Mirjam: “Lola is naar de dierenarts gebracht die haar ernstigste aandoeningen verholpen heeft. Ik ging verschillende malen bij het mopshondje kijken en toen ze ontslagen werd uit het dierenziekenhuis heb ik haar in huis genomen, omdat ze niet meer kon lopen. Het heeft een half jaar geduurd voordat haar reflexen weer goed functioneerden. In de tussentijd waren wij, en onze andere twee honden, zo gehecht geraakt aan Lola dat we hebben besloten haar te houden. Dat is nu zeven jaar geleden. Ik vermoed dat ze ongeveer 11 of 12 jaar is geworden. We missen haar nu ze er niet meer is. Haar energie en haar zachte blik zullen altijd in ons hart blijven.”
Niet strafbaar
Mirjam heeft nooit contact gehad of gezocht met het voormalige baasje van Lola. “Daarvoor zijn andere instanties zoals de Dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dienst (LID). Dit zijn instanties met wie wij als dierenasiel nauw samenwerken. Als je dierenmishandeling vermoedt, bel dan Meldpunt 144 Red een Dier. De inspectiedienst LID, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en/of de politie behandelen de melding. Zij werken waar nodig samen. Overigens is het wel zo dat deze instanties alleen kunnen optreden als er wettelijke overtredingen zijn. Er staat in de wet niets over het verbod op het houden van te veel dieren en hoeveel dan teveel is”, aldus Mirjam.
Dierenleed
Louterbloemen ving begin van dit jaar tien katten op die werden binnengebracht door Comité Signalering Dierenleed Drechtsteden. Dat is in januari opgericht door de Dordtse Ginet Balistreri en bestaat uit Monique Wolst, Monique Pietersma en Iris Traarbach. Ginet: “Juist omdat we zien dat er regelmatig situaties zijn waar mensen niet goed (kunnen) zorgen voor de dieren die zij onder hun hoede hebben genomen. De situatie van de katten die we in Papendrecht van de straat gehaald hebben, was een situatie die al langer bestond. De eigenaresse, die toe heeft gegeven dat de meeste katten van haar waren, was op zeker moment verhuisd en had slechts een deel van de katten meegenomen.”
Dierenverzamelaars
Ginet vervolgt: “Er was zelfs een moederpoes bij met jonge kittens. Deze zijn opgevangen in een opvanggezin. We zijn met de Stichting Dieren Steun vanaf 2018 ons gaan richten op het ondersteunen van diereigenaren. Dit doen we door middel van advies, begeleiding en in geval van financiële nood (binnen de Drechtsteden) ondersteuning bij dierenartskosten en een dierenvoedselbank. We hebben met de stichting vaak al jaren contact met dierenbezitters, die moeite hebben om goed voor hun huisdier te zorgen. Daar zijn mensen bij die steeds meer dieren in huis nemen, zogenaamde animal hoarders. Vaak zit er meer achter dit gedrag. Wij zetten ons in voor deze problemen op maatschappelijk vlak.”
Voorlichten
“Als er sprake is van strafbare feiten dan schakelen we altijd de dierenpolitie in. Juist omdat het vaak lastig is om gedrag rondom dierenverzorging strafbaar te stellen, zetten wij ons met de stichting in en nu dus ook met de vrijwilligers van het nieuwe comité. Wanneer een diereneigenaar openstaat voor gesprek, komen we thuis om advies te geven en waar nodig te helpen. Behalve dieren ‘hoarden’ zien we ook dat sommige mensen een jonge hond aanschaffen en deze dan hele dagen in een bench laten zitten. We hebben inmiddels een brochure met tips over het houden van katten; een brochure die is opgesteld door een gedragsdeskundige. Nu zijn we bezig met een brochure over het houden van honden. We verspreiden deze via dierenartsen, buurthuizen en doen ze ook bij mensen in de brievenbus.”
Helpen
Het comité kan zeker steun gebruiken van mensen die of lid willen worden of vrijwilliger. Daarnaast zijn donaties uiteraard welkom. Met dat geld kan het comité en Stichting Dieren Steun helpen om bijvoorbeeld katten te steriliseren of bij te dragen in andere kosten van onderhoud. Kijk voor meer informatie op www.signaleringdierenleeddrechtsteden.nl. Contact opnemen kan via info@signaleringdierenleeddrechtsteden.nl en 06-12215046 (op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur. Overigens is de voormalige eigenaar van het mopshondje Lola een half jaar na het incident op de Thorbeckeweg vrijgesproken van verwaarlozing.