DORDRECHT – Vanwege het hoge water zijn de afgelopen weken veel reeën vanuit lager gelegen gebieden in de Dordtse polders gevlucht naar binnendijkse gebieden. Dat loopt niet altijd goed af. “Alleen al afgelopen week zijn in het gebied tussen de Oost- en Zuidhaven door boswachter Jacques van der Neut drie dode reeën gevonden die vast waren komen te zitten in een schapenhek op hun route naar drogere gebieden. Dat is een hele nare manier van doodgaan”, zegt Sander Koole. Hij loopt iedere ochtend vroeg met zijn hond in het gebied rond de Kop van ’t Land. Vrijdag trof hij zelf een reebok aan die vastzat in een spijlenhek. Het dier leefde nog en kon met hulp van ingeseinde brandweermannen bevrijd worden. (Foto’s en filmpje: Sander Koole)

Koole noemt zichzelf een ‘echte reeënman’. “Ik tel ze en houdt de stand bij”, zegt de inwoner van De Hoven. “Alleen al op mijn wandeling van vrijdagmorgen telde ik er twaalf. ” En nummer dertien dus, een reebok die vastzat in een hek, vlakbij het veer bij de Kop van ’t Land. “Ik kwam hem toevallig tegen, omdat ik met mijn hond uitweek voor een ander baasje met hond. Het was een volwassen mannelijke ree die halverwege zijn lijf vastzat tussen de spijlen van het hek. Zijn kop zat onder het bloed, doordat twee stangetjes van zijn gewei waren afgebroken. Verder leek hij in goede conditie. Hij was, begrijpelijk, wel zeer zwaar gestrest. Je weet natuurlijk ook niet hoelang zo’n beest al vast heeft gezeten.”

Slecht nieuws

Met hulp van brandweermensen en een hydraulische spreider bevrijdde Koole het dier. “Om zoveel mogelijk verdere stress te voorkomen hebben we een deken over zijn kop gedaan. Daarna hebben we hem op een akker weer losgelaten. Ik heb hem goed bekeken en zag uiterlijk geen verwondingen. Ik heb het gevoel dat hij het gaat redden. Straks ga ik nog even kijken.” Een paar uur later belt Koole opnieuw. “Slecht nieuws. Ik heb hem dood gevonden. Ik denk dat de stress en uitputting hem toch teveel zijn geworden.”