DORDRECHT – Vorige week zijn de molenrestaurateurs gestart met het uitslijpen van de eerste slechte delen van het voegwerk van molen Kyck over den Dyck. Een eerdere inspectie leerde dat aan het onderstuk zo’n zeventig en aan het bovenstuk circa zestig vierkante meter dringend hersteld moet worden. Nog langer wachten, betekent meer kans op grote schades in de komende winters. Met schadelijke lekkages tot gevolg. De komende tijd zal blijken of de eerste inschatting van te herstellen gedeelten klopt. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Marianne Mulders, voorzitter van de molenstichting: “De restaurateurs zijn begonnen aan een klus die we al een jaar eerder wilden doen. Toen kwamen onze slechte wieken er onverwacht tussendoor. Wat we met grote steun van de provincie en van donateurs overigens binnen een jaar konden verhelpen. Want je wilt geen onveilige wieken op je molen! Gelukkig hielp de provincie ook al een stukje met subsidie voor herstel van het metselwerk. Omdat we onderzoek hadden gedaan en wisten dat dit eraan zat te komen. Dit zijn die klussen die essentieel zijn voor het langdurig behoud van de molen.”

Verrassing

“We hopen vooral dat onder een schijnbaar goede toplaag van het overige metselwerk, zich niet meer onheil verbergt”, zegt de voorzitter. “Je wéét het niet, met zo’n oud historisch gebouw. Op een dergelijke verrassing zitten we niet te wachten. Niet in de laatste plaats omdat dat financieel een zeer, zeer zware wissel zou trekken. Want dit voorjaar zijn we ook begonnen met de elektra in de molen te vervangen. Daar zijn geen subsidiepotjes voor. We dachten vorig jaar even dat de gemeente zou meedoen, maar dat veranderde helaas, dus daar moeten we eigen middelen voor aanspreken. En er zit nogal wat kabelwerk in een 32 meter hoge molen…”

(Foto: Kyck over den Dyck)