Actueel

reageer als eerstdi 18 sep 2018

Roemenië blij met ambulance

DORDRECHT/PAPENDRECHT – Elke ambulance in de regio Zuid-Holland Zuid wordt om de vijf jaar vervangen. Onderhoud en reparaties worden te duur door intensief gebruik en de vele kilometers. De wagens die uit dienst gaan, worden tegen handelswaarde verkocht. Ambulancedienst Zuid- Holland Zuid heeft onlangs een ambulance geschonken aan de Stichting Leven voor Leven. De ambulance zal via de stichting een nieuw bestaan tegemoet gaan in de stad Aiud in Roemenië.

De Ambulancedienst kiest om de paar jaar een wagen uit die aan een goed doel wordt geschonken, om een bijdrage te leveren aan goede zorg in andere landen. De ambulance die nu naar Roemenië gaat is de oude ’18-185’ die 276.000 kilometers op de teller heeft staan en heeft gereden vanuit ambulancepost Papendrecht.

Roemenië is een EU-land, maar loopt qua zorg en middelen sterk achter. Volgens coördinator Piet Vullings van Leven voor Leven, die al vele jaren in Roemenië ontwikkelingswerk doet, staan ze in dat land te juichen dat ze zoiets moois cadeau krijgen. “Je hebt er geen idee van met welke achterhaalde middelen ze daar moeten werken.” Hij verwacht dat de auto daar nog tien à vijftien jaar mee kan. “Ze gaan door tot het echt niet meer kan.” De Nederlandse bestickering moet van overheidswege worden verwijderd voordat de ambulance elders gaat rijden, in verband met gevallen van misbruik in het verleden. Stichting Leven voor Leven is hier hard mee bezig geweest.

De Ambulancedienst geeft sinds 2014 bedrijfsmiddelen weg via de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Partnerziekenhuizen in het buitenland ontvangen via deze commissie afgedankte ziekenhuisspullen, die elders nog goed te gebruiken zijn. Stichting Leven voor Leven is een van de gescreende samenwerkingspartners van het ziekenhuis. Naast de ambulance ontvangt de stad Aiud onder meer ook spalken en evacuatiestoeltjes.

Op de foto: ambulancedirecteur Hans Janssen overhandigt de autosleutel aan Piet Vullings, coördinator van Leven voor Leven. Verder op de foto van links naar rechts de vrijwilligers van de stichting Arend Elbrink (laag), John van den Bersselaar (hoog), lid van de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer ziekenhuis Frank van den Elsen (in ambulance), Francis van Diem (hoofd bedrijfsbureau ambulancedienst) en Wim Treurniet (wagenparkbeheerder).

Geef een reactie