Actueel

reageer als eerstza 31 jul 2021

Rondleiding bij Tuinvereniging Kringloop

DORDRECHT – Bessen, frambozen, aardbeien en pruimen, bij Tuinvereniging Kringloop aan de Wieldrechtse Zeedijk 6 (onderaan het fietspad) groeit het allemaal weelderig. Zaterdag 7 augustus kunnen geïnteresseerden om 10.00 uur een rondleiding  krijgen bij de tuinvereniging om alles met eigen ogen te zien. Om mee te lopen door het tuinencomplex, dient men zich wel op te geven via: [email protected]. (Foto’s: Bea Koetsier)

Op deze zaterdag is er een gemeenschappelijke onderhoudsdag. De tuinleden zijn dan bezig met diverse klussen, want alleen het bijhouden van de eigen tuin is niet voldoende om een mooi tuinencomplex te behouden. Tegelijkertijd biedt de vereniging de mogelijkheid aan geïnteresseerden om een rondleiding te krijgen over het complex. Tijdens de rondleiding kunnen zij zien wat er achter de poort van de tuinvereniging, die net naast Sterrenburg ligt, gebeurt. Ook vertellen de leden over het tuinieren en de resultaten, die zij behalen.

Eten van eigen kweek

Hoe heerlijk is het heerlijk om van je eigen geteelde groenten en fruit te genieten. In het tuinencomplex gebruiken de leden geen gif gebruikt op hun planten en bloemen. Recent ontving het bestuur van Kringloop een mail over het onderzoek van de gemeente Dordrecht naar de giftige stoffen PFAS en Gen X, afkomstig van het bedrijf Chemours. Monsters van aarde, grondwater, regenwater, slootwater en oogstbare groente en fruit zullen binnenkort worden onderzocht.

Onderzoek

Tuinlid Bea Koetsier:  “Hemelsbreed ligt Tuinvereniging Kringloop gelukkig ten zuidwesten (wind waait meestal in Nederland uit deze richting) en hemelsbreed op 6 kilometer afstand van Chemours. Toch waarderen wij het dat de gemeente serieus aan de slag gaat met onderzoek. We hopen natuurlijk dat de resultaten ons niet zullen teleurstellen.”

Vlinders en slakken

Ze vervolgt: “Ondertussen gaat alles gewoon door en recent heeft het fraaie oranje zandoogje (vlinder) weer zijn weg naar onze tuin gevonden. Fruit is er volop: bessen, frambozen, aardbeien en pruimen. De aardappelen zijn alweer geoogst. Het is een heel goed slakkenjaar en sommige brutale slakkentypes zaten deze keer zelfs tot in de aardappels. We hopen dit alle tijdens de rondleiding te kunnen laten zien in ons bijzondere tuinencomplex! Wie zich aanmeldt, ontvangt een bevestiging.”

 

 

 

 

Geef een antwoord