DORDRECHT – Petit Grand Tour is de nieuwe cursus van de Dordtse kunsthistorica Annenies Keur. “Heerlijk is het reizen, verzuchtten we de afgelopen jaren. We maakten een Grand Tour door Europa en een Grand Tour du Monde over de aardbol, om kunst te ontdekken. Nu richten de cursisten de blik naar binnen. Hier op het Laagland, waar het licht zo mooi is als nergens elders, waar eeuwenlang onze schilders – wier namen tot ver buiten de misschien benauwde grenzen van dit kikkerland geroemd werden – zich in vervoering lieten brengen”, verwoordt zij het zelf.

Op reis… met een beetje geluk keer je terug als een ander mens. Zo was het voor Grand-toeristen in de achttiende eeuw. Reizend langs oorden waar ‘grote kunst’ werd gemaakt, verruimden zij hun blik. In die traditie ligt de kiem van kunstgeschiedenis, de diepgravende interesse voor alles wat mensen gemaakt hebben uit honger naar betekenis. In de cursus Petit Grand Tour gaat Annenies Keur met de deelnemers – in gedachten – op reis in eigen land, terwijl de tijd verstrijkt.

Keur: “We vertrekken bij de zeebodem, diep in de oertijd, zoeken het hogerop op veengronden, zien steden verrijzen en kooplieden zich losmaken uit de grijze massa. Kunstenaars komen tot bloei, verlaten hun nederige status van ambachtsman en begeven zich stilaan naar de periferie van de samenleving. Vele Jannen komen voorbij: Maelwael, Van Scorel, Vermeer, Mankes en Schoonhoven bijvoorbeeld. Maar ook een Peter Paul en een Vincent. En zelfs een enkeling zonder naam. Je zou er reiskriebels van krijgen.”

Wil je meer weten over de ontwikkeling van de kunst in de Lage Landen, dan kun je met de Dordtse kunsthistorica in het spoor treden van illustere kunstenaars. De cursus is wekelijks op maandag van 20.00 tot 22.00 uur in de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat 20. Cursusdata zijn: 16, 23 en 30 mei en 13 en 20 juni. Kosten van de cursus zijn 95 euro en aanmelden kan via annenies.atelier@gmail.com.

Op de foto het schilderij van Jacob Cats, Zoomer Middag Lugt,1797 (Collectie Rijksmuseum Amsterdam).