DORDRECHT – Al bijna twintig jaar trekt om de week op zaterdagochtend een groepje kinderen tussen de 8 en 13 jaar de Biesboschnatuur in om nieuwe dingen te leren en ontdekken. De Biesboschonderzoekers, zo heet de Jeugdnatuurgroep van het Biesboschcentrum Dordrecht, zit al die tijd ‘volgeboekt’. Maar nu zijn er wat plekjes vrijgekomen. Vrijwillige begeleiders Clarien van der Wilt en Bart van Andel, zelf ooit begonnen als ‘onderzoekertje’, vertellen enthousiast waarom het een goed idee is om een keertje mee te gaan.

Kinderen verwondering en liefde voor de natuur bijbrengen. Dat was en is nog steeds de belangrijkste drijfveer achter de activiteit. “Kinderen in deze leeftijd kunnen nog niet zelfstandig de Biesbosch in, vanwege de afstand en de veiligheid. Dat was negentien jaar geleden ons vertrekpunt”, legt Clarien, destijds één van de initiatiefnemers, uit. “Samen met een aantal Biesbosch-gidsen besloten we onze ervaringen met kinderen te gaan delen. Een basisinteresse kweken voor dit prachtige gebied, dat natuurlijk veel meer is dan een recreatiegebied. En dat in de hoop dat ze ook later enthousiast blijven over de natuur in het algemeen en de Biesbosch in het bijzonder.”

Liefde voor natuur
Bij Bart van Andel (22) is dat in ieder geval gelukt. “Ik ging met mijn ouders al vaak de Biesbosch in”, vertelt hij. “Toen ik 7 jaar was, ben ik bij de Biesboschonderzoekers gegaan. Ik vond het meteen geweldig en wilde niet stoppen toen ik 13 werd. Toen ben ik assistent-begeleider van de groep geworden en later begeleider. Dat doe ik nog steeds met veel plezier.” Barts liefde voor de natuur werd zelfs zo aangewakkerd dat hij een studie in die richting koos, waar hij nu mee bezig is: Bos- en Natuurbeheer aan de universiteit van Wageningen. Zo werkte het bij meer kinderen die bij de jeugdnatuurgroep kwamen, vertelt Clarien: “Twee andere Biesboschonderzoekers zijn ook blijven hangen als begeleiders en eentje is er bioloog geworden.”

De natuur in
Natuurlijk is er ook in het basisonderwijs aandacht voor natuur en (vooral) klimaat. “Maar de echte verwondering bereik je alleen als je ook echt de natuur in gaat”, zegt Clarien. “Hoe bouwt een bever zijn burcht? Hoe vangt een torenvalk zijn prooi? Welke waterdiertjes kom je tegen als je een schepnet door het water haalt? Het is geen schoolklasje, maar de kinderen steken er veel van op, ook van elkaar trouwens. We gaan ook actief aan de slag. Egelhuizen bouwen, wilgen knotten, of om een keertje vuil te ruimen. We gaan ook regelmatig met een boot of kano op pad. We besteden aandacht aan de geschiedenis van het gebied, maar gaan ook de nieuwe natuur in van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Echt fascinerend om te zien hoe de Biesbosch als zoetwatergetijdegebied zich heeft ontwikkeld en hoe diersoorten als de visarend, zeearend en bever terugkeren. Ook na 33 jaar als natuurgids actief te zijn ben ik zelf ook nog steeds regelmatig verwonderd over wat ik hier allemaal zie.”

Kennismaken
De Jeugdnatuurgroep bestaat uit maximaal 25 kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Doordat er de laatste tijd wat kinderen vanwege hun leeftijd uit zijn gegaan, zijn er voor het eerst wat plekjes vrij voor nieuwe Biesboschonderzoekers. Zij kunnen voor 25 euro per jaar om de week op zaterdag, met uitzonderding van de zomervakantie, meedoen aan het gevarieerde programma. Het hebben van de zwemdiploma’s A en B is een vereiste. Kinderen kunnen ook drie keer gratis meedoen ter kennismaking. Aanmelden via educatie.biesbosch@dordrecht.nl. Meer info op biesboschcentrumdordrecht.nl, onder ‘Jeugdnatuurgroep’.