DORDRECHT – De animatiefilm Sanne’s Synode is gisteren in het Onderwijsmuseum in première gegaan. Nanne Bijlsma (21) en Linda van Wetering (13), de hoofdrolspelers uit Sanne’s Synode, toonden in het Onderwijsmuseum de kijkdoos die een belangrijke rol in de film speelt. De film is onderdeel van de Kindersynode en één van projecten die georganiseerd wordt in het kader van het 400-jarig jubileum van de Synode van Dordrecht. De film reist langs basisscholen in Dordrecht en kan ook door klassen in het Onderwijsmuseum bekeken worden. (Foto: Thymen Stolk)

Sanne’s Synode is een spannende animatiefilm van de Dordtenaar Wim Goossens. In de film laat hij Sanne door Sijmen (het jongetje in het kunstwerk van Pouwel Weyts) meegenomen worden naar het Dordrecht in de tijd van de Synode. In de film moet Sanne voor school een kijkdoos maken met als thema ‘de geschiedenis van Dordrecht’. Wanneer één van de door haar uitgeknipte figuren tot leven komt wordt Sanne 400 jaar het verleden ingetrokken en komt zij terecht in het Dordrecht ten tijde van de Dordtse Synode. Wat op school een saai geschiedenislesje leek blijkt in deze magische kijkdoos een spannend verhaal te zijn, vol complotten en achtervolgingen.

5d app

Voor leerkrachten zijn er tips toegevoegd aan het lespakket zodat er in de klas doorgesproken kan worden over de thema’s van de Dordtse Synode. Bedoeling is de kinderen te stimuleren hun mening te vormen, bij te stellen, te verdedigen of samen te werken. Twintig scholen kunnen kosteloos deelnemen aan het project. Met de interactieve 5d app van Stichting de Verborgen Stad kunnen kinderen vervolgens zelf met Sijmen uit de film de historische stad ontdekken en komt de geschiedenis tot leven.

Leefregels
De Kindersynode is een gevarieerd programma voor het primair onderwijs. Naast de animatiefilm bestaat de kindersynode uit workshops en bijeenkomsten. De laatste zijn een afspiegeling van de vergadering die 400 jaar geleden door geestelijken werd gehouden in Dordrecht. Ditmaal vertellen kinderen tussen 8 en 12 jaar hoe zij denken kinderen over thema’s als identiteit, vrije wil en gastvrijheid. De uitkomsten van de vier bijeenkomsten van de kinderen worden als leefregels tijdens de feestelijke afsluiting op 12 juni als ‘Nieuwe Dordtse Leefregels’ aan wethouder Piet Sleeking gepresenteerd.

Uitwisselingsproject
Voor het voortgezet onderwijs ontwikkelde Face to Face een bijzonder initiatief: een internationaal uitwisselingsproject. Vanaf 17 april exposeren de leerlingen van het Insula College een kunstwerk in het Onderwijsmuseum dat het resultaat van een uitwisselingsproject is tussen een Dordtse en Amerikaanse middelbare school over de thema’s identiteit en gastvrijheid. Wie thuis de film van Sanne wil bekijken kan kijken op de site van de maker: www.wimgoossens.nl.