DORDRECHT – Op de zijgevel van deze flat aan de Leeuwstraat in Sterrenburg hing een lange tijd de levensgrote reproductie van een kunstwerk uit de collectie van het Dordrechts Museum. Totdat Trivire een aantal jaar geleden de flat renoveerde/isoleerde. De ‘lijst’ bleef hangen, maar het schilderij verdween. Zonde, vonden de bewoners van de flat die uitkijkt op de gevel. De huurders van die flat, verenigd in een bewonerscommissie, kwamen in actie. En met succes: dinsdag werd een reproductie van De lezende vrouw van Abraham van Strij, formaat 4,1 bij 6 meter, opgehangen. Donderdag werd het ‘schilderij’ feestelijk onthuld door wethouder Marc Merx en een afvaardiging van het Dordrechts Museum. (Foto’s: Stolk Fotografie)

 

Het was best veel gedoe om het regelen, maar dan heb je ook wat, zegt Erna Hemmes van de bewonerscommissie Leeuwstraat. “Allereerst om de productie- en montagekosten, een paar duizend euro, te dekken. We hebben een aanvraag gedaan voor een Wijkwens bij de gemeente én voor een Triviretientje bij Trivire. Voor dat laatste moesten we handtekeningen verzamelen onder bewoners. Beide werden uiteindelijk toegewezen. Daarna hebben we het Dordrechts Museum benaderd voor de reproductie. Zij hebben zes opties gegeven. Daaruit hebben we de flatbewoners op democratische wijze een keuze laten maken.”

 

Van Strij

Het werd dus het kunstwerk van de Dordtse Abraham van Strij (1753-1826). In het kader van 250 jaar Pictura loopt er bij het Dordrechts Museum op dit moment een expositie die is gewijd aan het werk van Abraham en zijn broer Jacob, beiden in hun tijd prominent lid van het jubilerende Teekengenootschap.