DORDRECHT – Het schilderij ‘Het opbreken van het beleg van Dordrecht door hertog Jan van Brabant  in 1418’, ruim twee eeuwen na dato geschilderd door A. Otten van der Laen, vormt komend weekend de inspiratie voor het programma van de Nationale Archeologiedagen in Dordrecht. Speciaal voor deze gelegenheid heeft het Dordrechts Museum het doek uit depot gehaald en tijdelijk opgehangen in de studiezaal van het Hof van Nederland. (Foto: Thymen Stolk)

Het bijna vier eeuwen oude schilderij werd gisteren opgehangen in de studiezaal. “Het beleg van Dordrecht door de legers van Jan van Brabant en Jacoba van Beieren is dit jaar precies zes eeuwen geleden”, vertelt Joan van Pelt van AWN-afdeling Lek- en Merwestreek, de vereniging die tekent voor het programma van de dag die deze zaterdag wordt georganiseerd bij de ruïne van het Huis te Merwede op de Kerkeplaat. “Bij archeologie denken mensen in eerste instantie vooral aan brokstukken die in de bodem worden gevonden. Maar er zijn veel meer disciplines. Conflictarcheologie doet bijvoorbeeld onderzoek op historische slagvelden. Met het oog op het beleg van Dordrecht in 1418 hebben we dit als thema gekozen voor de Nationale Archeologiedagen. Bij de ruïne komt een reproductie van het schilderij te hangen. En op ons verzoek komt het origineel ook uit het museumdepot en wordt het de komende tijd tentoongesteld in de studiezaal.”

Kamper kogge

Het programma van de door AWN-afdeling (vereniging van vrijwilligers in de archeologie) georganiseerde dag op zaterdag 13 oktober van 10.30 tot 16.00 uur heeft tal van verwijzingen naar het schilderij. “Zo meert een Kamper kogge, een reconstructie van een middeleeuws handelsschip, aan in de Tweede Merwedehaven, vlakbij de kasteelruïne”, vertelt Joan van Pelt. “Dit type schip is ook te zien op het schilderij. Bezoekers kunnen een kijkje aan boord nemen. Ook de kanonnen die zijn afgebeeld staan zaterdag bij het kasteel opgesteld. En het kasteel zelf staat er ook op.” Ook andere archeologische disciplines worden zaterdag belicht. Leden van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water zijn bijvoorbeeld aanwezig om uit te leggen wat onderwaterarcheologie inhoudt. Ze tonen diverse vondsten die opgedoken zijn uit de Alblas en de Giessen in de Alblasserwaard. Bioarcheologie, een andere discipline, wordt gekoppeld aan de paarden die te zien zijn op het schilderij. Met behulp van een skelet van een paard wordt uitgelegd welke informatie je kunt halen uit botmateriaal dat bij archeologische opgravingen wordt gevonden.

Zwaardgevecht

Er vinden verschillende activiteiten plaats die vooral op kinderen gericht zijn. Zo kan er met behulp van een speciaal voor kinderen samengesteld boekje een speurtocht worden gedaan. Kinderen mogen meedoen in een kiddie battle, een gevecht met foam-zwaarden onder leiding van ridders. Kinderen kunnen ook ervaring opdoen als archeoloog en mogen met een metaaldetector zoeken naar ‘schatten’ in de grond. Een middeleeuws geldbuideltje maken, kijken in de riddertenten of op de foto met een echte ridder is ook mogelijk. Verder worden er rondleidingen over het terrein gegeven en er wordt verteld over de historie van het kasteel en de archeologische opgravingen die hier hebben plaatsgevonden. Op deze dag wordt ook nieuw archeologisch onderzoek uitgevoerd door middel van boringen, waarbij het publiek uitleg krijgt over de informatie die letterlijk naar boven wordt gehaald. Werd er vorig jaar succesvol geboord naar de slotgracht, nu is het doel om meer te weten te komen over de locatie van een eventueel tweede gracht bij de ophaalbrug aan de oostzijde van het terrein.

Bekijk het volledige, gratis toegankelijke, dagprogramma op www.archeologiedagen.nl.

 

Hoofdfoto: Joan van Pelt bij het schilderij ‘Het opbreken van het beleg van Dordrecht door hertog Jan van Brabant 1418’ door A. Otten van der Laan, dat vanaf deze vrijdag tentoongesteld wordt in de studiezaal van museum Hof van Nederland in Dordrecht. Het werd er gisteren opgehangen.

Onder: De (replica van de) Kamper kogge en een afbeelding van het schilderij.