Actueel

reageer als eerstwo 7 jul 2021

Schoner Crabbehof dankzij bakfiets

DORDRECHT – Als je erover kunt klagen, kun je er ook iets aan doen. Dat vindt Roger Wagemans, wellicht inmiddels de bekendste inwoner van Crabbehof. Al drie jaar ruimt hij het zwerfafval op in zijn wijk. Heel even nam hij een pauze, omdat de middelen ontbraken om zijn werk goed uit te kunnen voeren. Maar vanaf nu is hij weer volop op straat te vinden. Van de gemeente ontving hij namelijk een bakfiets. In combinatie met het reeds in bezit zijnde containerpasje kan Roger weer volop aan de bak en daar is de Dordtenaar heel blij mee.

Het begon ooit met een ergernis. Aan het zwerfafval in zijn eigen buurt. Wagemans besloot de handen uit de mouwen te steken. Bijna dagelijks, want aan troep om op te ruimen geen gebrek. Altijd bleef hij positief, ook als zijn opruimwerkzaamheden alweer snel teniet werden gedaan. Maar gebrek aan middelen deed hem tijdelijk het werk stil leggen. “Ik doe dit inmiddels drie jaar. Ja het is bizar, te gek voor woorden hoeveel afval er op straat te vinden is. Er is inmiddels meer aandacht voor gekomen, mensen zijn er bewuster mee bezig, het leeft, maar het is nog steeds een groot probleem. Mensen klagen er, terecht, over. Maar je kunt er, letterlijk, overheen stappen of je steentje bijdragen om de schoonheid van je wijk te behouden. Ik liep tegen het probleem aan van een volle of klemmende container. Ik heb geprobeerd om een containersleutel te krijgen, maar dat bleek geen optie. Ik moest daarom óf met het afval sjouwen naar een andere container óf het laten staan met, zoals iedereen weet, alle gevolgen van dien.” Tijdens een wandeling met de nieuwe wijkmanager waarvoor hij een uitnodiging ontving, kaartte Roger dit probleem aan. “Ik heb gezegd dat ik weer dolgraag aan de slag wilde, maar dat ik daarvoor wel gefaciliteerd, ondersteund moest worden. Dit is doorgegeven aan de gemeente.”

Blij en trots

Tijdens een opruimdag in Dubbeldam, waar Roger bij van de partij was, werd hij verrast door een overeenkomst met de gemeente: de toezegging voor een bakfiets. Die kreeg hij onlangs uitgereikt door wethouder Marco Stam. Roger noemt het ‘de officiële weg naar de frisse en positieve herstart. De betrokken mensen die dit mogelijk maakten, ben ik ontzettend dankbaar. Ik voel me nu volledig gesteund. Meer is er niet nodig voor mij. Na een paar maanden van rust ben ik blij en trots weer in het veld te staan.’ De bakfiets maakt dat hij afval bij volle of klemmende containers naar een andere container kan verplaatsen en dus opruimen. “Daarnaast is afgesproken dat ik een lijst bijhoud en doorgeef van klemmende en volle containers.” De bakfiets biedt hem eveneens de mogelijkheid zijn werkgebied te vergroten. “Mijn hoofddoel is en blijft Crabbehof, maar ik zal soms ook in Krispijn en Wielwijk te vinden zijn.” Tot slot is het Rogers ambitie om meer met de wijkbewoners te doen. “Ik wil graag met buurtbewoners een wijkwandeling maken en dan daarvoor of erna tijdens een kopje koffie in De Crabbehoeve over het onderwerp afval praten. Hoe kunnen we als bewoners onderling meer in de wijk wat doen voor de leefbaarheid?”
Volg Roger ook op Facebook: DordtSchoon.

Geef een antwoord