DORDRECHT – Dordrecht is op zondagavond 11 december voor de tweede keer het decor voor het televisiespektakel Scrooge Live. Met dit programma wil Omroep MAX samen met Nationaal Fonds Kinderhulp aandacht vragen voor kinderarmoede in Nederland, en zoveel mogelijk geld ophalen om kinderen in armoede letterlijk en figuurlijk warmte te geven. (Archieffoto 2020: Stolk Fotografie)

Gemeente Dordrecht wil, samen met partners in de stad en Kinderhulp, dit evenement ook inzetten om lokaal aandacht te vragen voor kinderen in Dordrecht die in armoede leven. Wethouder Maarten Burggraaf (Evenementen, Binnenstad): “Tijdens de Dordtse Decemberdagen is onze binnenstad extra sfeervol, met verlichting en activiteiten. En is daarmee een prachtig decor voor Scrooge Live. Daar zijn we trots op. Maar we realiseren ons ook dat de feestelijkheden en warmte die veel mensen met deze periode associëren niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Tien procent van de kinderen in Dordrecht groeit op in armoede. We willen de Dordtse Decemberdagen aangrijpen om aandacht te vragen voor deze kinderen. Dat doen we in samenwerking met het Nationaal Fonds Kinderhulp, lokale partners en ondernemers uit de binnenstad, onder de noemer #Dordrechtgeeftwarmte. Zo willen we onze eigen jeugd in deze periode een steun in de rug bieden.”

Charles Dickens

Scrooge Live is een livevertolking, gebaseerd op A Christmas Carol van Charles Dickens. Het televisiespektakel vol humor en zang is de aftrap van de kerstperiode. Het bekende Engelse kerstverhaal draait om de enorm gierige Ebenezer Scrooge, een bankier die alleen om geld geeft. Zijn enige werknemer, Bob Cratchit, werkt onder barre omstandigheden. De overleden compagnon van Scrooge probeert hem vanuit de geesteswereld tot inkeer te brengen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is een verhaal over tegenstellingen tussen arm en rijk, over vriendschap, liefde en familie. Door een sterrencast wordt Scrooge naar een bijzonder en hedendaags televisiespektakel vertaald. Een muzikale livevoorstelling met een eigentijdse twist vol nieuwe arrangementen van passende kerstnummers en internationale hits. Wie in de huid van de knorrepotterige vrek kruipt en wie de andere rollen invullen, wordt binnenkort bekendgemaakt. “We zijn al sinds de zomer bezig om weer een waanzinnige versie van Scrooge Live voor te bereiden”, zegt regisseur David Grifhorst. “Er is voor een regisseur niets leuker dan een liveshow en speelfilm te laten versmelten tot een unieke beleving voor de kijker thuis. We leggen de lat steeds iets hoger, waardoor het ook technisch zeer complex is. Maar dat maakt het voor ons als team juist één van de tofste spektakels om te mogen maken!”

Na twee succesvolle edities in 2020 (Dordrecht) en 2021 (Leeuwarden) strijkt de productie dit jaar opnieuw neer in Dordrecht. De liveuitzending op zondag 11 december begint rond 20.30 uur op NPO 1.