Actueel

reageer als eerstza 6 feb 2021

Skischolen luiden de noodklok

DORDRECHT – De Bond Indoor Skischolen (BIS) luidt de noodklok. Een complete bedrijfstak, de Nederlandse Skischoolondernemers, houdt het hoofd niet meer boven water en dreigt failliet te gaan. Door de verplichte sluiting als gevolg van de Coronamaatregelen en lockdown blijft de jaaromzet voor de skischolen uit. De huidige compensatieregeling houdt geen rekening met winterseizoensondernemingen, waardoor deze zonder juiste compensatie failliet gaan, stellen zij.

De 55 skischoolondernemingen, waaronder Roundhill op de Woonboulevard Dordrecht, hebben een brandbrief opgesteld die onder meer wordt ondersteund door de Nederlandse Ski Vereniging. De Nederlandse indoorskibanen met rolpistes ontvangen normaal gesproken 550.000 bezoekers per winter (oktober tot en met april). In de zomer (mei tot en met september) zijn deze ondernemingen gesloten. Vanwege de coronamaatregelen deze winter zijn de skischolen zo hard getroffen dat ze niet voldoende omzet hebben kunnen draaien om financiële buffer op te bouwen om de omzet-loze zomer te kunnen overleven.

Reisrestricties

De skischolen bieden werk aan ruim 1300 ski- en snowboardleraren, sportinstructeurs, horecamedewerkers en front-office medewerkers. Daarnaast hebben de skischolen ook een maatschappelijke functie; er worden ruim 300 jaarlijkse stageplaatsen vervuld voor diverse MBO- en HBO (sport)opleidingen. De schade is groot en de huidige compensatieregelingen houden niet voldoende rekening met seizoensbedrijven, zoals skischolen, stelt de BIS. De skischolen hebben de omzet in de wintermaanden nodig om de zomer te kunnen overleven. De kosten van de skibanen, de huur van de panden en het personeel lopen het hele jaar door. Wintersportmaterialen worden niet verkocht én de noodzaak om skilessen te volgen blijft uit door de reisrestricties. De BIS maakt zich grote zorgen voor de hele branche en vraagt dan ook met klem om compensatiemogelijkheden voor deze winterseizoen-ondernemers, voordat het te laat is.

Geef een antwoord