DORDRECHT – Naast de prestatielopen over 5 en 10 kilometer is de Agro Delta Halve Marathon het hoofdnummer van het programma van de vijftiende DrechtStadLoop op zondag 5 november. Deze officiële KNAU-wedstrijd, waarvan het parcours is gecertificeerd, belooft dit jaar wederom bijzonder spannend te worden. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Vorig jaar kende de Dordtse halve marathon een spetterende finale. In de stromende regen snelde de Belg Yannick Michels op de laatste meters weg van nationale topper Roy Hoornweg. Dat betekende ook een scherp parcoursrecord van 64.35. Michels zal er dit jaar niet bij zijn, omdat het niet in zijn wedstrijdschema paste. Hoornweg heeft onlangs de Amsterdam Marathon gelopen en is daar nog herstellende van, en daarom is zijn deelname niet geheel zeker.

Wereldniveau

De kans om het Dordtse record te verbreken zit er zeker wel in. Twee Ethiopische asielzoekers van wereldniveau hebben zich gemeld in Boxtel. Daar werden zij opgepikt door de Vughtse atletiekvereniging Prins Hendrik. Mustepa Kedo Tedo liep al een wereldtijd van 2.07 op de marathon. Zijn loopmaatje Getachew Niguse is iets minder van niveau, maar altijd goed om tot het laatst mee te strijden voor de winst. Beide atleten hebben in Nederland asiel aangevraagd en gaven in een Brabantse krant aan de wens te hebben om in de toekomst voor Oranje een plak te verdienen op een WK of bij de Olympische Spelen. Dit in navolging van Sifan Hassan en Abdi Negeeye. Dat wordt veel trainen, want zij zullen het niet cadeau krijgen. Uit Marokko komen twee sterke atleten. Mohamed Ait Taleb komt met zijn tijd van 66 minuten zeker in aanmerking voor een podiumplek. Zijn trainingsmaat Ayoub Kergani liep dit jaar al 29.18 op de 10 kilometer. Uit België komt de goed in vorm zijnde Mats Lunders. Hij werd vijfde in de sterk bezette 10 mijl van Tilburg.

Aanstormende jeugd

Bij de dames zien we hernieuwde kennismaking met de tweevoudig Belgisch marathonkampioene Karen van Proeyen. Vorig jaar werd zij onbedreigd winnares op het kletsnatte Statenplein. Mogelijk gaat zij voor een reprise. Tegenstand zal moeten komen van de aanstormende jeugd. Van hen heeft Fanos Tekle uit Opmeer de beste papieren. Deze Ethiopisch-Nederlandse atlete heeft zich dicht onder de Nederlandse top genesteld. Ze zal het op moeten nemen tegen de getalenteerde Jolijn Zwager uit Leiden en Nienke van Zochel van Oss ’78. Ook hier is een Marokkaanse atlete in beeld. Van haar is er op dit moment nog weinig bekend. Haar begeleider meldde dat zij in Dordrecht onder de 78 minuten wil lopen.

Jeugdlopen

De DrechtStadLoop wordt niet alleen georganiseerd voor de toppers en subtoppers. Voor iedereen is er wel een afstand die passend is voor het eigen niveau. Men kan naast de halve marathon kiezen uit de 5 en 10 kilometer. Voor de jeugd is er een Puppy Run (4-7 jaar) en een jeugdloop over 2.000 meter (8-12 jaar).

Digitaal inschrijven is nog mogelijk tot op de wedstrijddag, 5 november. Voor meer informatie en inschrijven: www.drechtstadloop.nl.