DORDRECHT – De 10-jarige Parel Bras woont sinds november in haar ‘eigen huisje’. Een ideale oplossing, vinden haar ouders en zijzelf. Want het fijne van de nieuwe situatie is juist dat ze dicht bij elkaar zijn, maar dat Parel niet meer de trap op hoeft in huis. Door een aangeboren afwijking is zij voor een groot deel van tijd aangewezen geraakt op een rolstoel. Een speciale zorgunit werd tegen het huis aangezet, compleet met eigen badkamer en cv-ketel. “We zijn er allemaal heel blij mee”, zegt moeder Roos.
Er was behoorlijk wat geregel en gepraat nodig, voordat deze oplossing voor de familie Bras was gerealiseerd, vertelt Roos. “Het was lange tijd onduidelijk of Parel door de afwijking aan haar rug mobiel zou kunnen blijven. Ze heeft twee zware operaties gehad. Nu kan ze nog wel stukjes lopen, maar moet ze helaas ook vaak van haar rolstoel gebruik maken. We hebben eerst onderzocht of we onze vorige woning zo konden aanpassen dat we er konden blijven, maar die bleek daar niet voor geschikt.”
Eigen bijdrage
Wat volgde was een zoektocht naar de mogelijkheden. Roos: “We kwamen er achter dat er veel was veranderd in het Wmo-beleid. Dat zou betekend hebben dat we een flinke eigen bijdrage voor de zorgunit moesten betalen.” Ze besloot contact te zoeken met wethouder Karin Lambrechts (Zorg) en werd uitgenodigd voor een gesprek. De moeder van Parel kreeg in dat gesprek toegezegd dat de eigen bijdrage zou worden geschrapt. Daardoor kwam een oplossing opeens een stuk dichterbij.
Tijdelijke uitbreiding
Eind vorig jaar verhuisde het gezin Bras van het Land van Valk naar een woning aan de Cannenburg in Sterrenburg. In de grote zijtuin was ruimte voor het ‘nieuwe domein’ van Parel: een tegen de woning geplaatste zorgunit. “Een groot raam in de zijgevel is vervangen door een schuifdeur en zo zijn woning en zorgunit met elkaar verbonden”, vertelt Roos. Eigenlijk is het dus een tijdelijke uitbreiding van de woning. Ooit ontwikkeld voor ALS-patiënten, maar hij kan ook bijvoorbeeld gebruikt worden als ‘aanleunwoning’ voor de kinderen die nog niet helemaal het huis uit willen, maar wel toe zijn aan een beetje meer ‘op zichzelf.’
Duurzaam
Voor Parel en de rest van het zeskoppige gezin is deze oplossing ideaal. “En duurzaam”, zegt Roos. “Deze comfortabele unit is al vijf jaar door iemand anders gebruikt. Als wij hem niet meer nodig hebben, kan hij weer naar een ander. Maar we hopen natuurlijk dat hij eerst nog een flinke tijd bij ons tegen het huis aan staat. We zijn allemaal heel blij met deze oplossing.”