DORDRECHT – Wethouder Peter Heijkoop verrichtte namens de gemeente vrijdag de symbolische starthandeling voor de bouw van 333 betaalbare woningen voor studenten en starters woningen op het Leerpark. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Op het kavel op het Leerpark bleek het lastig om een regulier woningproject te ontwikkelen, zegt Heijkoop. “Het biedt daarom een uitgelezen kans om middels een tijdelijke omgevingsvergunning 333 woningen te realiseren. Het zijn betaalbare én duurzame woningen van 18 en 24  vierkante meter in een aantrekkelijk vormgegeven complex. Naar verwachting worden de woningen in het najaar van 2022 opgeleverd. Naast de bijdrage aan het woningtekort voor jongeren, is het ook een goede ontwikkeling voor de campus op het Leerpark, waar momenteel het gebouw voor de Dordrecht Academy wordt gebouwd. Hoe mooi zou het zijn als de jongeren die op het Leerpark hun MBO of HBO opleiding behalen daar ook kunnen wonen?”

Samenwonen

Om hen snel een comfortabele en betaalbare woonoplossing te bieden, hebben de gemeente en Leerpark BV de handen ineengeslagen, samen met de lokale woningcorporatie Trivire en sociaal maatschappelijk beheerder De Huischmeesters. De woningen worden gebouwd door Daiwa House Modular Europe. Naast de bijzondere samenwerking tussen de vier partijen, kenmerkt het project zich door betaalbare woonruimte voor jongeren met gemeenschappelijke voorzieningen om ontmoeting en prettig samenwonen vorm te geven. Zo wordt er een gezamenlijke binnentuin gecreëerd met wifi, zodat je er ook kunt werken en leren. Ook komt er een koffiecorner met zitje en een centrale ruimte met wasmachines en -drogers. Al deze voorzieningen dragen bij aan de ‘community-vorming’ op het Leerpark. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, doordat het hele dak wordt voorzien van zonnepanelen voor de energievoorziening.

Inschrijven

Woningzoekers kunnen zich inschrijven via De Huischmeesters, die naast het beheer, verantwoordelijk zijn voor de selectie en intakegesprekken. De focus ligt op jongeren tussen de 18 en 35 jaar die wonen, werken, studeren of starten met een nieuwe studie of nieuwe baan in de Drechtsteden. Deze groep komt met voorrang in aanmerking voor de woningen. Omdat het project dichtbij de N3 is gelegen zijn er diverse maatregelen getroffen om binnen, maar ook op het binnenterrein, een stil en aangenaam verblijfklimaat te realiseren. De woningen worden modulair en circulair gebouwd, wat wil zeggen dat deze in de toekomst hergebruikt en/of verplaatst kunnen worden.”