DORDRECHT – Er zijn steeds meer gezinnen die veel moeite hebben om maandelijks rond te komen, maar die (net of nog) niet in aanmerking komen voor hulp van onder meer de voedsel- en kledingbank. Voor deze schrijnende gevallen van stille armoede is een drie jaar geleden Stichting Debster’s gestart. Die ondersteunt op verschillende manieren inmiddels rond de 1.500 minimagezinnen in Dordrecht en omgeving. Een flinke groep dus, maar lang niet iedereen kan geholpen worden, aldus initiatiefneemster Debora van der Klei-Van den Berg. “Ook wij hebben helaas een wachtlijst. Nieuwe sponsors zijn dus altijd welkom!” (Foto’s: Stolk Fotografie)

“We krijgen heel veel verdrietige telefoontjes. En het aantal is dit jaar duidelijk toegenomen”, vertelt Debora. “Aangrijpende verhalen. Mensen vertellen vaak heel open over hun voorgeschiedenis. En wij bieden graag een luisterend oor. Waar we kunnen, helpen we. Maar net als bij veel andere hulpinstanties hebben we een wachtlijst. De situaties zijn soms mensonterend en dan raakt het je diep in je hart als je nog niet kunt helpen.”

Lopend vuurtje

Gelukkig kunnen Debora en haar stichting ook heel veel wél en geeft de stichting week in week uit een beetje verlichting in heel veel gezinnen. Het is hard gegaan, vertelt ze. “In het eerste jaar ondersteunden we 750 gezinnen, het jaar erop ruim 1.000 en nu dus al 1.500. Het gaat als een lopend vuurtje.” De organisatie groeide mee en bestaat inmiddels uit een driekoppig bestuur, twaalf beheerders (“mensen die de wegen en opties goed kennen”) en 35 vrijwilligers. “We hebben nu in elke wijk van Dordrecht een uitgiftepunt, en ook één in Zwijndrecht, in Papendrecht en Alblasserdam. Dat is allemaal bij mensen thuis, die een ruimte hebben ingeruimd voor opslag.”

Sinterklaas

De centrale locatie is het privéadres van Debora zelf aan de Soembastraat 45 in het Reeland. Daar komen veel spullen binnen, net als aan de Witte de Withstraat 18 in Wielwijk. Daar vindt een eerste selectie plaats. “We willen alleen spullen uitdelen die heel en schoon zijn”, zegt Debora. “Een deel gaat dus naar de afvalstraat of de kledingcontainer. De goede spullen worden, uitgesorteerd, opgeslagen in de twee garageboxen aan de Timorstraat.” Die worden overigens gesponsord door de gemeente. Daar worden de pakketten samengesteld die weer verdeeld worden over de uitgiftepunten. Geen voedsel, maar wel andere zaken waar veel minimagezinnen om zitten te springen en vaak geen geld meer voor overhouden: goede kleding (nieuw en tweedehands, schoenen, speelgoed/spelletjes, persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke artikelen. Voor kinderverjaardagen worden speciale pakketten samengesteld, zodat kinderen toch nog hun verjaardag kunnen vieren en kunnen trakteren op school. En nu worden er bijvoorbeeld weer schoencadeautjes en strooigoed ingezameld in de aanloop naar Sinterklaas. Daarover gesproken: ieder jaar organiseert Debster’s, mede dankzij de belangeloze medewerking van eigenaar Joost, een oergezellig Sinterklaasfeest in het Wantijpaviljoen. “Daar kunnen we ieder jaar rond de honderd kinderen en hun begeleiders voor uitnodigen”, zegt Debora.

Donaties

Spullen afleveren kan op twee vaste momenten in de week (woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 16.00 uur) of op afspraak na een appje of mailtje (zie website). Grotere donaties van bedrijven worden vaak opgehaald. Zo zijn er vaste kleding- en schoenenwinkels die regelmatig partijen doneren en een autobedrijf dat ieder jaar chocoladeletters sponsort. Bestek, servies, keukenapparatuur en meubilair worden ook aangeboden door de stichting, maar dat gaat van de donateurs zelf, via de Facebook-pagina van de stichting, rechtstreeks naar gezinnen. De inzameling van producten gaat het hele jaar door, maar zeker met de decembermaand in aantocht zijn nog wat extra donaties meer dan welkom. Dan kan overigens ook in de vorm van een financiële bijdrage. Debora en haar ‘Debster-team’ hebben hun handen er heel erg vol mee. “Het is heel veel werk en we moeten uitkijken dat we niet meer gaan doen dan we aankunnen. Het is echt vaak heftig als je ziet welke mensen zich bij ons melden. Gezinnen die echt hulp nodig hebben, maar die (nog) niet krijgen. Gelukkig zien we ook de positieve verhalen. Mensen die na een tijdje onze hulp niet meer nodig hebben en op eigen kracht verder kunnen.”

Meer weten en/of helpen? Kijk op debstersgo.nl.

Hoofdfoto: Debora en secretaris Sheila van der Steenhoven in één van de twee bomvolle garageboxen aan de Timorstraat.

Foto onder: De auto van penningmeester Eveline van Leeuwen (links) is volgeladen voor een ritje langs verschillende uitgiftepunten.