Actueel

reageer als eerstwo 16 jun 2021

Stenenschilders verenigen zich op Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht

Dit is een verhaal uit onze special Thuis in Zwijndrecht. Al onze specials zijn ook online te lezen! Dit kan via www.dordtcentraal.nl (onder het kopje Lees specials online).

ZWIJNDRECHT – Het is de trend van nu. Stenen (kleine) van een mooie beschildering voorzien en weggeven. Een gelukkige vinder kan de gevonden steen bewaren of op een ander plekje leggen, voor iemand anders om te vinden. Heb jij er al één gevonden? Op de Facebookpagina Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht worden (soms) tips en hints gegeven waar stenen te vinden zijn, maar op speurtocht gaan is natuurlijk ook leuk. Alle gevonden ‘zwerfkeien’ worden eveneens op de pagina gepost. Beheerster is Sabine van Wijk, die zelf ook geschilderde stenen vervaardigt, samen met haar dochter.

Wekelijks krijgt de Facebookpagina er zo’n vijftig volgers bij. “Ik ben de pagina in maart begonnen”, vertelt Sabine. “Het ‘fenomeen’ zelf bestaat al veel langer, voor corona al. Ik heb me ooit eens laten vertellen dat het is overgewaaid uit Denemarken.” In heel Nederland worden door creatievelingen geschilderde stenen gemaakt en achtergelaten om te vinden. “Er bestaat een landelijke pagina, maar daar worden, uiteraard, zoveel berichten opgeplaatst.” Logisch gevolg zijn daarom de lokale pagina’s die zijn opgericht, zoals die van Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht. “Er is ook een 078-pagina maar zelfs dat gebied is te groot om het aantal berichten te kunnen overzien. Ook in Dordrecht en Papendrecht worden er heel veel gemaakt, een vrij groot zoekgebied dus!” Zelf begon Sabine dit jaar met het beschilderen van stenen. “Dat was tijdens de lockdown. Een hele leuke activiteit om samen met mijn dochter te doen. Niet alleen het maken, maar ook om op zoek te gaan. Het is een goede aanleiding om lekker naar buiten te gaan.”

Grote vindkans
De teller van Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht staat inmiddels over de 800 volgers waarvan de meeste actieve leden zijn en ware (stenen)pareltjes maken. “Sommigen geven een tip waar ze hun steen hebben achtergelaten of een hint waar je kunt zoeken. Maar dit is niet verplicht.” Aan de vinder wordt wel gevraagd om even te laten weten dat de steen is gevonden. “Dat is voor de maker wel zo leuk natuurlijk. Het kan via de pagina.” Nog nooit een steen gevonden? Sabine tipt: “In het Munnikenpark worden er altijd veel achtergelaten. En ook het Develpark is een populaire locatie. Maar er worden ook steeds vaker stenen geplaatst in woonwijken, op een kunstwerk of een bankje bijvoorbeeld.” Wie ook creatief aan de slag wil, kan op de Facebookpagina een uitleg vinden. “Mocht je ook willen beginnen, dan kun je er vinden hoe je het maakt, wat voor lak je kunt gebruiken enzovoorts. Voor elke 50ste volger wordt een bijzondere steen gemaakt. Soms een steen met een winactie eraan vast.” Tot slot is het ook nog eens een leuke én leerzame activiteit om samen met de kinderen te doen. “Ze leren erdoor weggeven. Dat je iets voor een ander maakt. Of als je een steen hebt gevonden, het weer voor een ander weglegt. Mooi toch?!”
Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht

Geef een antwoord