DORDRECHT – De landelijke campagne om te stoppen met roken ‘Stoptober’ is maandag bij het Albert Schweitzer ziekenhuis symbolisch van start gegaan met een bezoek van de Stoptober-camper. Medewerkers van de GGD en zorgverleners uit het ziekenhuis spraken bij deze bus passanten aan om te vragen of zij roken. Menigeen was er eerlijk over te willen stoppen, maar het blijkt o zo moeilijk. (Foto: ASZ ).

Stoptober is er nou net voor bedoeld om het makkelijker te maken. Onderzoek laat zien dat 70 procent van de deelnemers het volhoudt om in de campagnemaand 28 dagen niet te roken. Bijna de helft is drie maanden later nog steeds gestopt. En een kwart is na een jaar nog steeds helemaal rookvrij. Meedoen met Stoptober geeft meer kans op succes. Je kunt zelf een (zoveelste) stoppoging wagen, maar met Stoptober heb je vijf keer meer kans om het vol te houden.

Rookvrij
In naam is het Albert Schweitzer sinds 2018 rookvrij. Maar als je wat beter kijkt, vertelt het aantal peuken bij de zijdeuren en buiten het directe zicht dat er nog de nodige winst te halen is. Daarom maakt het ziekenhuis dit jaar meer werk van voorlichting rondom Stoptober, zowel onder medewerkers als patiënten. Ook het aanspreken van rokers binnen de blauwe lijnen van de rookvrije zone gaat weer opgevoerd worden.

70 procent gestopt
Er is ook goed nieuws: in het jaarverslag van 2022 van Sinefuma, stichting voor de begeleiding van stoppende rokers en partner van het ziekenhuis, is te lezen dat het Albert Schweitzer op de zesde plaats staat op de landelijke ranglijst van verwijzende ziekenhuizen. In dat jaar werden 141 patiënten vanuit dit ziekenhuis aangemeld voor begeleiding. Van die groep is 70 procent vooralsnog succesvol gestopt.