DORDRECHT – De honderd groene deelscooters van GO Sharing beginnen sinds hun komst begin juni een bekend straatbeeld te worden in de stad. Hoeveel gebruikers er zijn, kan het bedrijf telefonisch niet melden. Wel staan er steeds vaker scooters op stoepen en zelfs in plantsoenen. Bij de ingebruikname van de scooters heeft de gemeente afspraken gemaakt over waar de scooters wel en niet geparkeerd mogen worden. Woordvoerder van de gemeente Jonne van Bochove: “Gebruikers dienen een foto te maken van de geparkeerde scooter, voordat ze zich kunnen afmelden.”

Volgens de medewerker van GO Sharing is deze foto bedoeld om achteraf de scooter terug te kunnen vinden en niet om toestemming te geven het rijwiel daar achter te laten. “Als we klachten krijgen over een slecht geparkeerde scooter, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing. Hierbij kan de foto eventueel wel gebruikt worden. We hebben vandaag geen klachten gekregen over geparkeerde scooters in het plantsoen bij het Wantijpark.”

Verboden gebied

De honderd scooters hebben geen vaste stalling. Jonne: “Daar is speciaal voor gekozen omdat je ze moet kunnen meenemen tot de plek waar je moet zijn. Het idee is dat een ander hem daar weer oppikt. GO Sharing haalt scooters, waarover een klacht binnen komt snel op. Ook heeft het bedrijf power rangers, die de accu’s van de scooters regelmatig en snel verwisselen. Er zijn plekken in de stad waar het verboden is om een scooter achter te laten, zoals bij de stations en de winkelstraten. Gebruikers die een scooter onjuist parkeren, krijgen eerst een waarschuwing. Bij een volgende overtreding krijgen ze een boete. Bij driemaal foutparkeren, wordt de gebruiker geblokkeerd.”

Leefbaar
De woordvoeder besluit: “Overigens is de gemeente enthousiast over de mogelijkheid, die GO Sharing biedt om deze elektrische scooters in Dordrecht te gebruiken. Wie een klacht heeft kan dat via de site van GO Sharing eenvoudig doorgeven.”
Iedereen van 16 jaar en ouder met een geldig rijbewijs, kan de groene scooters van GO Sharing rijden. Omdat Dordrecht groeit, wil de gemeente de manier waarop inwoners zich verplaatsen veranderen. “We willen Dordrecht goed leefbaar en bereikbaar houden. En daarom willen we minder auto’s en meer gebruik van andere vormen van vervoer zoals bus, trein en fiets. We zien kansen voor deelscooters, -fietsen en –auto’s.”