DORDRECHT – Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft maandag een bosgebied in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch afgesloten. De bomen in dit stukje bosgebied achter De Merwelanden, voornamelijk essen, zijn aangetast door een parasiet, waardoor er boomsterfte aan het optreden is. De langzaam afstervende boom wordt instabiel en valt uiteindelijk om. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Het stuk bos van ongeveer twintig hectare is afgesloten met hekken. Dat blijft tijdens de werkzaamheden, waarschijnlijk tot in 2021, zo. (Foto’s: Thymen Stolk)

In de zomer wordt gestart met het verwijderen van takken en gevallen bomen en het rooien van aangetaste bomen in het gebied tussen het evenemententerrein en de Helsluis. Deze ingrijpende werkzaamheden kunnen pas dan plaatsvinden, omdat de grond tot die tijd te drassig is en hierdoor overmatige schade aan natuur en paden zou worden aangericht. Hoewel de werkzaamheden dus pas in de zomer starten, wordt het gebied uit veiligheidsoverweging al wel afgesloten voor publiek. Henk Bronkhorst, Hoofd Beheer in de Hollandse Biesbosch: “Het is te risicovol om het bos open te houden voor bezoekers. Er breken takken af en er staan bomen op omvallen. Je hoort aan het kraken van de takken dat er veel dood hout is. We willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren.”

Herplanten

De aanpak van gestorven bomen en afgebroken takken door essensterfte zal gelijk worden gecombineerd met regulier bosonderhoud, waardoor de rust in het bos zo min mogelijk wordt verstoord en het bos maar één aaneengesloten periode hoeft te worden afgesloten. Na het opruimen en rooien wordt aansluitend gestart met het aanplanten van verschillende soorten jonge bomen. Het herplanten gebeurt in de maanden november tot en met maart. Hoewel veel planten en struiken al snel opkomen, duurt het daarna een aantal jaar tot het er weer uitziet als een bos.

Informatie over de afsluiting, de essensterfte en de werkzaamheden zijn te vinden op www.biesboschcentrumdordrecht.nl.