Sinds ons door een groep actievoerders is duidelijk gemaakt dat Zwarte Piet een raciale karikatuur is en moet worden uitgebannen, weten wij dat tradities in dit land niet meer heilig zijn. Hoewel ik persoonlijk niemand ken die de handlanger van de roemruchte Schijnheilige als persiflage op een donker medemens beschouwde, is deze discussie zo’n beetje uitgewoed. De ‘zwijgende meerderheid’ is er moe van geworden en vindt een roetveeg-Piet ook wel best. Me too. (Foto: Stolk Fotografie)

Voor de deugers onder ons is het woke-klimaat nog immer rijp om de pijlen op andere tradities te richten. In Dordrecht heeft de nieuwe organisator van de Avondvierdaagse besloten dat er op het Sportpark Reeweg, waar start en finish zijn, géén vette en ongezonde happen verkocht mogen worden. Zo hopen ze de bijl te zetten in de traditie om kinderen op de vierde avond te belonen door ze vet te mesten en te overladen met snoepkettingen. Toegegeven, wel een rare traditie. Maar moeten we ze dan behangen met bossen wortels en ander gezond voer?

Het antwoord op de vraag is ja. De organisatie heeft het volste recht om op het terrein waar zij de regie heeft te bepalen of John Stoel er patatjes mag komen verkopen. Misschien gelijk even afspraken maken met Sportclub Emma dat er vier avonden geen alcohol geschonken wordt? Ik heb veel bewondering voor de maatschappelijke initiatieven die Nobel’s Brood in onze stad neemt, zoals arme schoolkinderen voorzien van maaltijden, maar je kunt beter niet roomser worden dan de Paus.

Ik ga hier dus geen zoete broodjes bakken met de Nobels. Dat doen ze zelf vast ook niet. Want wie deugt, doet niks fout, geeft het goede voorbeeld en probeert dat gedrag ook op te dringen aan anderen. En dat trek ik niet. Dat opgeheven, moraliserende vingertje, ik word er doodmoe van. Wie bij Emma een pintje drinkt terwijl de kinderen wandelen en z’n (klein)kind na afloop een patatje geeft of langs de route een snoepketting omhangt, moet dat lekker zelf weten. Ongezond? Zeker, maar dat wist u toch wel. Of leeft u al jaren onder een steen?

Thijs Blom